Stop στις δοκιμές καλλυντικών σε ζώα από το ευρωκοινοβούλιο

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την απαγόρευση της παραγωγής και εμπορίας καλλυντικών, τα οποία έχουν δοκιμαστεί σε πειραματόζωα. Πρόκειται για την έβδομη τροπολογία μιας οδηγίας του 1993 σχετικά με τα πειράματα σε ζώα στη βιομηχανία καλλυντικών. Ο τομέας αφορά λιγότερο από το 1% των ζώων εργαστηρίου, ακολουθώντας με μεγάλη απόσταση τα σχετικά πειράματα που πραγματοποιούνται στον τομέα της ιατρικής, της φαρμακολογίας ή ακόμα και της έρευνας για την ασφάλεια των αυτοκινήτων, όπως επισημαίνουν βιομηχανικές πηγές.

Οι ευρωβουλευτές, αφού ενέκριναν κατ’ αρχήν την εισήγηση της γερμανίδας σοσιαλίστριας κ. Ντάγκμαρ Ροτ Μπέρεντ, εξέφρασαν την ευχή να εφαρμοσθεί σταδιακά η απαγόρευση των πειραμάτων σε ζώα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στη συνέχεια και η απαγόρευση της εμπορίας εισαγομένων προϊόντων για την παρασκευή των οποίων έχουν πραγματοποιηθεί πειράματα σε ζώα.

Η θέση του Ευρωκοινοβουλίου, που για να ισχύσει πρέπει να εγκριθεί από το συμβούλιο υπουργών, απειλεί με κυρώσεις τις ευρωπαϊκές εταιρείες και αναμένεται να προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση των αμερικανικών, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο παρά μόνον προϊόντα, η αξιοπιστία των οποίων έχει δοκιμαστεί σε ζώα, όπως βεβαιώνει ένας εκπρόσωπος του Αμερικανικού Συνδέσμου Βιομηχανίας Καλλυντικών (CTFA).

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση