Η άποψη των ασθενών για τις κλινικές δοκιμές για τον ιό του ΗΙV

Την πλευρά των ασθενών, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή τους στις κλινικές δοκιμές θεραπειών κατά του HIV, παρουσίασε o κ. Jorma Koskinen από το European AIDS Treatment Group (EATG), σε ομιλία του στο 8ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για το AIDS που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Στην ομιλία του τόνισε ότι υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά προκειμένου οι κλινικές δοκιμές να έχουν επίκεντρο τον ασθενή.

“Ο καλύτερος ασθενής είναι ο πληροφορημένος ασθενής. Και οι πληροφορημένοι ασθενείς αποδίδουν καλύτερα στη θεραπεία. Ζουν περισσότερο και πιο ποιοτικά” τόνισε ο κ. Koskinen στην ομιλία του.

“H καλύτερη θεραπεία είναι αυτή στην οποία λαμβάνεται υπόψη η προσωπική ζωή του ασθενή και την οποία μπορεί να ακολουθήσει ο ασθενής στην καθημερινότητα” πρόσθεσε

Οι ασθενείς και οι οργανώσεις που έχουν δημιουργήσει, συμμετέχουν σε διάφορα επίπεδα της έρευνας όπως ο σχεδιασμός και η δομή σε πρωτόκολλα ερευνών ή ερωτηματολόγια και στην πληροφόρηση σχετικά με έρευνες και τα αποτελέσματα αυτών. Η ανταπόκριση των ασθενών που συμμετέχουν στις κλινικές δοκιμές είναι πολύ σημανική για την εξαγωγή συμπερασμάτων προς όφελος του ασθενή.

Αλλά σύμφωνα με το κ. Koskinen, αυτό δεν αρκεί. Από την πλευρά των ασθενών πολλές δοκιμές δεν έχουν νόημα και αποτελούν απλά απώλεια χρόνου, χρήματος και φυσικά ανθρώπινων ζωών. Υπάρχουν δοκιμές οι οποίες δεν απαντούν σε σημαντικά ερωτήματα και δεν κάνουν συγκρίσεις που έχουν νόημα αλλά αποτελούν έρευνες αγοράς.

Ο κ. Koskinen καταλήγει τονίζοντας ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος και ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι η έυρεση αποτελεσματικών θεραπειών για το HIV αποτελεί κοινό ένδιαφερον τόσο των εταιριών όσο και των ασθενών. Η ύπαρξη και των δύο εξαρτάται από αυτό.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση