Δοκιμές εμβολίων κατά του καρκίνου

Ικανά να σταματήσουν ή ακόμη και να αντιστρέψουν την ανάπτυξη ενός προχωρημένου όγκου που δεν ανταποκρίνεται σε άλλες θεραπείες, δείχνουν να είναι πειραματικά εμβόλια, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών.

“Είναι πιθανόν να μπαίνουμε σε μια νέα εποχή στη θεραπεία με εμβόλια”, δήλωσε ο δρ. Τ. Νεμιουνάιτις, επικεφαλής έρευνας πάνω σ’ εμβόλιο για τον καρκίνο του πνεύμονα σε συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας.

Ο δρ. Νεμιουνάιτις παρουσίασε στοιχεία από 30 ασθενείς -22 με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα και 8 στα πρώτα στάδια της ασθένειας- που πήραν μέρος σε μια δοκιμή του εμβολίου “GVAX” εναντίον ενός τύπου καρκίνου του πνεύμονος, στο πλαίσιο της οποίας, το 18% των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο είδαν τους όγκους τους να εξαφανίζονται ή να συρρικνώνονται κατά το ήμισυ και πλέον.

Σε μια δεύτερη δοκιμή, ερευνητές στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ χρησιμοποίησαν τροποποιημένα ανοσοποιητικά κύτταρα για να επιτεθούν στον καρκίνο του ορθού. Σε μια περιορισμένη πρώτη μελέτη 12 ασθενών με καρκίνο στο τελευταίο στάδιο, το εμβόλιο προσέφερε κλινικά οφέλη σε τέσσερις ασθενείς.

Αμφότεροι οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα εμβόλια κατά του καρκίνου μπορεί να είναι επίσης αποτελεσματικά όταν ο καρκίνος διαγιγνώσκεται για πρώτη φορά στον ασθενή ή σε συνδυασμό με αντικαρκινικές θεραπείες όπως η χειρουργική επέμβαση και η χημειοθεραπεία.

“Μπορεί ακόμη και να μπορέσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε σαν οποιαδήποτε εμβόλια για να προλαμβάνουμε την ασθένεια μάλλον παρά να την θεραπεύουμε”, δήλωσε ο δρ. Λόρενς Φονγκ, επικεφαλής της μελέτης του Στάνφορντ.

Ο δρ. Νεμιουνάιτις δήλωσε ότι τα προκαταρκτικά ευρήματα για το GVAX είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτα, επειδή οι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, που δεν είχαν αποτελέσματα με τη χημειοθεραπεία, δεν έχουν πολλές πιθανότητες να ανταποκριθούν σε περαιτέρω χημειοθεραπεία ή άλλη θεραπεία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση