Ημικρανία: ένα σύνθετο πρόβλημα

Σε συμπόσιο για την ημικρανία, που έγινε στις ΗΠΑ και στο οποίο μετείχαν οι μεγαλύτερες επιστημονικές οργανώσεις που ασχολούνται με το θέμα, ανακοινώθηκε ότι η βιοανάδραση, η αντιμετώπιση της συμπεριφοράς που έχει σαν βάση το άγχος και άλλες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις έχουν ένα ρόλο στην αντιμετώπιση της ημικρανίας. Η τελική ανακοίνωση του συμποσίου στηρίχθηκε στις παρατηρήσεις του δρ. Donald B. Penzien, ο οποίος αφού ανασκόπησε 355 άρθρα σχετικά με τις θεραπευτικές παρεμβάσεις για την ημικρανία, κατέληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα :

Οι ασκήσεις χαλάρωσης μόνες ή σε συνδυασμό με τη θερμική βιοανάδραση, διάφορες άλλες τεχνικές βιοανάδρασης, καθώς και η αντιμετώπιση του στρες είναι κατά κάποιο τρόπο αποτελεσματικά στην πρόληψη της ημικρανίας. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί ποιά από τις παραπάνω μέθοδος υπερτερεί, αλλά γενικά, μπορεί να θεωρηθεί ότι η εφαρμογή τους μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή να προλάβει μια ημικρανική κρίση.
Η ενσωμάτωση αυτού του είδους των θεραπειών (που αφορούν τη συμπεριφορά) με τη φαρμακευτική θεραπεία φαίνεται ότι είναι ευεργετική και πρέπει να συνιστάται.
Σχετικά με το βελονισμό, την ύπνωση, το μασάζ στον τράχηλο, τις οδηγίες που αφορούν τη σωστή προσαρμογή των δοντιών και το υπερβαρικό οξυγόνο, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να μπορέσουν να προταθούν σαν προληπτικά μέτρα.
Ο δρ Penzien τόνισε ότι, αυτού του είδους οι θεραπευτικές παρεμβάσεις απαιτούν περίπου 10-12 συνεδρείες σε ειδικές κλινικές. Τον τελευταίο καιρό, έχουν αναπτυχθεί και παρεμβάσεις που γίνονται στο σπίτι ή στο γραφείο, και οι οποίες φαίνεται να έχουν κάποια επιτυχία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση