πολυποδας εντερου εγχειρηση | τσιπουρο θερμιδεσ | μειζων σαφηνης φλεβα | cmv χρονος

ΕΦΕΤ: Πρόβλημα σε πυρηνέλαιαΠρόβλημα παρουσίας πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων σε πυρηνέλαια παρουσιάστηκε σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και απασχολεί τις κοινοτικές αρχές, σύμφωνα με δελτίο τύπου που απέστειλε ο ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) στο Care.

Η παρουσία μικρών ποσοτήτων πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (ΡΑΗ'S) και ιδιαίτερα βενζο(α)πυρενίου σε πυρηνέλαια (έλαια από πυρήνες ΟΧΙ ελαιόλαδο) οφείλεται κυρίως στην τεχνολογία παραγωγής του συγκεκριμένου προϊόντος.

Σε μικρές ποσότητες των παραπάνω ουσιών εκτίθεται αναπόφευκτα ο ανθρώπινος οργανισμός μέσω της κατανάλωσης καπνιστών τροφίμων κάθε είδους (ψάρια, κρέας, τυρί κλπ), την κατανάλωση ψητών σε κάρβουνα και με το κάπνισμα.

Επειδή στις διατροφικές συνήθειες του ελληνικού πληθυσμού δεν περιλαμβάνεται η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καπνιστών προϊόντων και η χρήση πυρηνέλαιου είναι περιορισμένη, θεωρούμε ότι ο κίνδυνος έκθεσης στους παραπάνω επιμολυντές είναι εξαιρετικά περιορισμένος.

Το πρόβλημα της παρουσίας επιμολυντών αυτού του τύπου εντοπίστηκε κυρίως σε πυρηνέλαια Ισπανικής και Ιταλικής προέλευσης. Δεν έχει όμως ακόμα προσδιοριστεί και θεσμοθετηθεί συγκεκριμένο μέγιστο ανεκτό όριο από τις κοινοτικές αρχές και η ανάγκη προσδιορισμού PAH'S δεν περιλαμβάνεται επομένως στον υποχρεωτικό κλασικό έλεγχο καταλληλότητας.

Μετά όμως την εμφάνιση του προβλήματος, τόσο οι ελαιοπαραγωγικές, όσο και οι χώρες εισαγωγής ευαισθητοποιήθηκαν και πραγματοποιούν ελέγχους.

Σε συγκεντρωτική μελέτη του Γενικού Χημείου του Κράτους επί εκατό περίπου δειγμάτων διαπιστώθηκε ότι το ελληνικό ελαιόλαδο δεν ενοχοποιείται για την παρουσία PAH'S και είναι άριστης ποιότητας.

Η Ελληνική ελαιουργία και πυρηνελαιουργία έχει επίσης ευαισθητοποιηθεί επί του θέματος και έχει προσαρμόσει πλέον τις τεχνικές διαδικασίες παραγωγής πυρηνελαίων ώστε να μηδενίζεται, σχεδόν, η παρουσία των παραπάνω επιμολυντών.

Οι πρόσφατες επισημάνσεις μέσω του "Συστήματος Ταχείας Προειδοποίησης" (ALERT SYSTEM) για προβληματικά ελληνικά πυρηνέλαια που κυκλοφορούν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. αφορούσαν παρτίδες που παρήχθησαν πριν από την εφαρμογή των παραπάνω τεχνικών βελτιώσεων.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.