Ανωμερίτης: Ολα τα τρόφιμα υπό έλεγχο

Διαβεβαιώσεις ότι όλα τα τρόφιμα τελούν υπό έλεγχο έδωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Γεωργίας κ. Γ. Ανωμερίτης, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ένδειξη για μόλυνση από το ουράνιο των Βαλκανίων, καθώς ο Δημόκριτος πραγματοποιεί σε μηνιαία βάση έλεγχο σε δεκάδες είδη τροφίμων και από το 1995 μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Επίσης:

– Δεν υπήρξε καμία ένδειξη ραδιενέργειας σε πολλούς και εκτεταμένους έκτακτους ελέγχους που έγιναν σε μανιτάρια, ψάρια και κατεψυγμένα.

– Όλοι οι έλεγχοι που έχουν γίνει απέδειξαν ότι η Ελλάδα είναι καθαρή από τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια (νόσος τρελών αγελάδων).

Για το θέμα της μόλυνσης των υπόγειων νερών, ο υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι δεν προέκυψε καμία επιβάρυνση. Καμία, είπε, υδρογεωλογική λεκάνη, από Βοσνία και Κοσσυφοπέδιο δεν επικοινωνεί με λεκάνες του ελληνικού χώρου. Δεν υπάρχει κίνηση υπογείων νερών από τις πληγείσες περιοχές προς την Ελλάδα. Όσον αφορά τα εδάφη, όπως είπε, δεν έχουν εμφανιστεί αυξημένες ποσότητες χημικών τοξικών ουσιών και βαρέων μετάλλων, ακόμα και σε φιλικά φυτά. Πρόσθεσε δε ο κ. Ανωμερίτης ότι ‘επιστημονικά θεωρείται τελείως απίθανη η εκτίμηση ότι μπορεί να έχει γίνει μόλυνση των ελληνικών εδαφών από μεταφορά ουρανίου, πολύ δε περισσότερο να περάσουν στοιχεία τέτοια στην τροφική αλυσίδα’.

Για τον έλεγχο των τροφίμων ανέφερε τα εξής: Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας και του Δημόκριτου δεν έχει παρουσιαστεί κανένα κρούσμα ραδιενεργού μόλυνσης. Από το 1995 γίνεται έλεγχος σε μηνιαία βάση στα εξής προϊόντα: Ντομάτες, αγγούρια, σπανάκι, ραδίκια, πατάτες, καρότα, λάχανο, φέτα, γραβιέρα, αυγά, μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι, κοτόπουλο, κονσέρβες φρούτων, μήλα, καρπούζια, μπανάνες, αχλάδια, αλεύρι σίτου και γάλα νωπό των εταιρειών ΔΕΛΤΑ, ΦΑΓΕ,ΜΕΒΓΑΛ. Εκτακτοι έλεγχοι έγιναν σε κρέατα, κυρίως σε λαγούς, ελάφι, αγριογούρουνο, ζαρκάδι και σε μανιτάρια. Ελέγχθηκαν επίσης η παροχή υπηρεσιών και τα προγράμματα που αφορούν τα αλιεύματα (πελαγικά, βυθοπελαγικά, καρκινοειδή ) στα κατεψυγμένα αλιεύματα και σε μανιτάρια 5 ειδών. Σε όλους τους παραπάνω ελέγχους οι μετρούμενες συγκεντρώσεις των φυσικών ραδιονουκλιδών βρέθηκαν εντός του φάσματος τιμών που αναφέρονται διεθνώς, ενώ οι τιμές των τεχνητών ραδιονουκλιδών βρέθηκαν εντός των επιτρεπτών ορίων για κατανάλωση.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση