katoura kitrina piita | ρηχη αναπνοη και σφιξιμο στο στομαχι | πονοσ στο δοντι απο σπασιμο ανακουφιση

ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Κατά την διάρκεια της κύησης συμβαίνουν αλλαγές στο σώμα της κυοφορούσης γυναίκας και οι οποίες σε μία γυναίκα με προϋπάρχουσα καρδιοπάθεια μπορεί να επιδεινώσουν την κατάστασή της άμεσα και πολύ.

Η κύηση προσθέτει φοβερό stress (φόρτιση) στην καρδιά και το κυκλοφοριακό σύστημα. Από την στιγμή που δημιουργείται το έμβρυο ο όγκος του αίματος που κυκλοφορεί στο καρδιαγγειακό σύστημα της μητέρας αυξάνεται 50% κατά μέσο όρο που σημαίνει ότι η καρδιά της πρέπει να χτυπά δυνατότερα και γρηγορότερα για να τα καταφέρει. Αυτό επιβαρύνει ιδιαίτερα τις μητέρες με προϋπάρχουσα γνωστή ή άγνωστη καρδιοπάθεια. (π.χ. μητέρες με κυανωτική συγγενή καρδιοπάθεια, πνευμονική υπέρταση ή σοβαρή στένωση της αορτικής βαλβίδος είναι σε ομάδα υψηλού κινδύνου για αποβολή.

Ενα άλλο σημείο που θέλει προσοχή είναι η πιθανότητα ένα παιδί να κληρονομήσει από τους γονείς μία συγγενή καρδιοπάθεια. Ετσι 4-5% των εμβρύων από μητέρες με συγγενή καρδιοπάθεια κληρονομούν την πάθηση και το ποσοστό αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει το 50%.

Οι συμβουλές που λαμβάνουν οι έγκυες έχουν πάντα να κάνουν με τις παθοφυσιολογικές μεταβολές στον οργανισμό τους. Ετσι π.χ. συμβουλεύουμε τις εγκύους να ξαπλώνουν πάντοτε στο αριστερό πλευρό τους έτσι ώστε η διόγκωμένη μήτρα με το κύημα να μην συμπιέζει την κάτω κοίλη φλέβα, το μεγάλο δηλαδή αγγείο με το οποίο γίνεται η επιστροφή του φλεβικού αίματος στην καρδιά, πράγμα το οποίο θα οδηγούσε αφ’ενός σε οιδήματα αλλά κυρίως στο να μειωθεί η καρδιακή παροχή και η μητέρα να εμφανίζει δύσπνοια στην κατάκλιση.

Λόγω του κινδύνου της υπέρτασης και των επιπλοκών της (π.χ. προεκλαμψία, εκλαμψία) συνιστάται δίαιτα χαμηλή σε αλάτι και νάτριο. Επίσης επειδή η αγγειοδιαστολή στα άκρα, μετά ένα καυτό ντούς η αφρόλουτρο στην μπανιέρα, κρατά μεγάλο όγκο αίματος μακριά από το κύημα καλό έιναι αυτά να αποφεύγονται.

Τέλος ένα άλλος μεγάλος κίνδυνος κατά την εγκυμοσύνη είναι αυτός της ανάπτυξης μυοκαρδιοπάθειας της κυήσεως, μίας μορφής δηλαδή διατατικής μυοκαρδιοπάθειας με καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτό γίνεται στα πλαίσια μία «φλεγμονώδους αντίδρασης» της καρδιάς χωρίς να υπάρχει προφανής αιτία (ιογενής ή μικροβιακή λοίμωξη). Συμβαίνει περισσότερο στην μαύρη φυλή. Παρ’ όλο που η νόσος υποχωρεί μετά την κύηση υπάρχει πάντα ο κίνδυνος υποτροπής σε περίπτωση νέας εγκυμοσύνης.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Λόγω της μεγάλης σημασίας που έχει η κύηση για την μητέρα, το παιδί, την οικογένεια αλλά και όλη την ανθρώπινη κοινωνία είναι πολύ σημαντικό να γίνεται η σωστή πρόληψη, με τον απαραίτητο κλινικοεργαστηριακό έλεγχο που θα περιορίσει τα δυσάρεστα συμβάματα αλλά και θα διευκολύνει την περαιτέρω αντιμετώπισή τους.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.