ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Κατά την διάρκεια της κύησης συμβαίνουν αλλαγές στο σώμα της κυοφορούσης γυναίκας και οι οποίες σε μία γυναίκα με προϋπάρχουσα καρδιοπάθεια μπορεί να επιδεινώσουν την κατάστασή της άμεσα και πολύ.

Η κύηση προσθέτει φοβερό stress (φόρτιση) στην καρδιά και το κυκλοφοριακό σύστημα. Από την στιγμή που δημιουργείται το έμβρυο ο όγκος του αίματος που κυκλοφορεί στο καρδιαγγειακό σύστημα της μητέρας αυξάνεται 50% κατά μέσο όρο που σημαίνει ότι η καρδιά της πρέπει να χτυπά δυνατότερα και γρηγορότερα για να τα καταφέρει. Αυτό επιβαρύνει ιδιαίτερα τις μητέρες με προϋπάρχουσα γνωστή ή άγνωστη καρδιοπάθεια. (π.χ. μητέρες με κυανωτική συγγενή καρδιοπάθεια, πνευμονική υπέρταση ή σοβαρή στένωση της αορτικής βαλβίδος είναι σε ομάδα υψηλού κινδύνου για αποβολή.

Ενα άλλο σημείο που θέλει προσοχή είναι η πιθανότητα ένα παιδί να κληρονομήσει από τους γονείς μία συγγενή καρδιοπάθεια. Ετσι 4-5% των εμβρύων από μητέρες με συγγενή καρδιοπάθεια κληρονομούν την πάθηση και το ποσοστό αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει το 50%.

Οι συμβουλές που λαμβάνουν οι έγκυες έχουν πάντα να κάνουν με τις παθοφυσιολογικές μεταβολές στον οργανισμό τους. Ετσι π.χ. συμβουλεύουμε τις εγκύους να ξαπλώνουν πάντοτε στο αριστερό πλευρό τους έτσι ώστε η διόγκωμένη μήτρα με το κύημα να μην συμπιέζει την κάτω κοίλη φλέβα, το μεγάλο δηλαδή αγγείο με το οποίο γίνεται η επιστροφή του φλεβικού αίματος στην καρδιά, πράγμα το οποίο θα οδηγούσε αφ’ενός σε οιδήματα αλλά κυρίως στο να μειωθεί η καρδιακή παροχή και η μητέρα να εμφανίζει δύσπνοια στην κατάκλιση.

Λόγω του κινδύνου της υπέρτασης και των επιπλοκών της (π.χ. προεκλαμψία, εκλαμψία) συνιστάται δίαιτα χαμηλή σε αλάτι και νάτριο. Επίσης επειδή η αγγειοδιαστολή στα άκρα, μετά ένα καυτό ντούς η αφρόλουτρο στην μπανιέρα, κρατά μεγάλο όγκο αίματος μακριά από το κύημα καλό έιναι αυτά να αποφεύγονται.

Τέλος ένα άλλος μεγάλος κίνδυνος κατά την εγκυμοσύνη είναι αυτός της ανάπτυξης μυοκαρδιοπάθειας της κυήσεως, μίας μορφής δηλαδή διατατικής μυοκαρδιοπάθειας με καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτό γίνεται στα πλαίσια μία «φλεγμονώδους αντίδρασης» της καρδιάς χωρίς να υπάρχει προφανής αιτία (ιογενής ή μικροβιακή λοίμωξη). Συμβαίνει περισσότερο στην μαύρη φυλή. Παρ’ όλο που η νόσος υποχωρεί μετά την κύηση υπάρχει πάντα ο κίνδυνος υποτροπής σε περίπτωση νέας εγκυμοσύνης.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Λόγω της μεγάλης σημασίας που έχει η κύηση για την μητέρα, το παιδί, την οικογένεια αλλά και όλη την ανθρώπινη κοινωνία είναι πολύ σημαντικό να γίνεται η σωστή πρόληψη, με τον απαραίτητο κλινικοεργαστηριακό έλεγχο που θα περιορίσει τα δυσάρεστα συμβάματα αλλά και θα διευκολύνει την περαιτέρω αντιμετώπισή τους.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση