ορισμος κηλης | καταγμα δακτυλου χεριου συμπτωματα θεραπεια | τι χαπια ειναι για εγκυος | ογκοσ στο παγκρεασ

ΡΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Είναι μία από τις νόσους του συνδετικού ιστού, μία φλεγμονώδης διεργασία που προσβάλλει πολλαπλά όργανα, κυρίως όμως την καρδιά, τις αρθρώσεις και το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Παθογένεια

Ο ρευματικός πυρετός ξεκινά μετά από φαρυγγική λοίμωξη με αιμολυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α, μετά από λανθάνουσα περίοδο 3 εβδομάδων, και οδηγεί μέσω ανοσοαντίδρασης, προς τα στρεπτοκοκκικά αντιγόνα σε ίνωση και καταστροφή των καρδιακών βαλβίδων.

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ

Ο επιπολασμός της νόσου ποικίλει από χώρα σε χώρα. Γενικά πάντως η επίπτωση του ρευματικού πυρετού είναι φθίνουσα στις προηγμένες κοινωνίες ενώ στις «υποανάπτυκτες» παραμένει υψηλή.

Πρόληψη

Χορηγείται περιοδικά αντιβιοτική αγωγή ειδικά σε περιβάλλοντα που βρίσκονται σε έξαρση οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις. Η θεραπεία συνεχίζεται τουλάχιστον για 5 έτη από την λοίμωξη η μέχρι την συμπλήρωση τουλάχιστον του 21ου έτους ηλικίας.

Κλινική εικόνα

Οι εκδηλώσεις του ρευματικού πυρετού χωρίζονται σε ελάσσονες (πυρετός, αρθραλγίες, κοιλιακά άλγη, ταχυκαρδία και ρινορραγίες) και μείζονες που είναι:

Πολυαρθρίτις (οίδημα και πόνος σε μεγάλες κυρίως αρθρώσεις)

Καρδίτιδα (εμφάνιση φυσήματος, εγκατάσταση μεγαλοκαρδίας, καρδιακής ανεπάρκειας ή και περικαρδίτιδας)

Χορεία (νευρολογικό σύνδρομο με συνεχείς «ασυντόνιστες» κινήσεις και ψυχολογική αστάθεια)

Υποδόρια οζίδια (μέγεθος εως 2cm στα γόνατα, τους αγκώνες κ.α.)

Δακτυλιοειδές ερύθημα (μία κυκλική «κοκκινίλα» που μεγαλώνει σιγά – σιγά).

Διάγνωση

Για να τεθεί η διάγνωση πρέπει να συνυπάρχουν δύο από τις μείζονες εκδηλώσεις ή μία μείζων και δύο ελάσσονες κλινικές ή εργαστηριακές εκδηλώσεις. (αύξηση ASTO, αύξηση ταχύτητας καθίζησης, αύξηση CRP, αναιμία, επιμήκυνση PR στο ηλεκτροκαρδιογράφημα).

Αντιμετώπιση

Συνιστάται εισαγωγή σε νοσοκομείο, περιορισμός της φυσικής δραστηριότητας ειδικά όταν υπάρχει καρδίτιδα και χορήγηση πενικιλλίνης G για περίπου 10ημέρες, ασπιρίνης για ένα μήνα και κορτικόστεροειδών (ενίοτε για 2-3 μήνες).

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.