εντεριιδα | βιταμινη ε για τα ματια | hba2 αποτελεσμα

Φάτε μάτια ψάρια...Το διατροφικό αδιέξοδο των Ευρωπαίων έφθασε σε οριακό σημείο, μια και μετά την νόσο των τρελών αγελάδων, ο φόβος της διοξίνης στα ψάρια ελαχιστοποιεί τις επιλογές μπροστά από τα ράφια των Super Markets. Aνεξάρτητες έρευνες που έκαναν η Eπιστημονική Eπιτροπή Zωοτροφών και η Eπιστημονική Eπιτροπή Tροφίμων της Ε.Ε. κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ποσοστό της διοξίνης στα ψάρια, τόσο του αλμυρού νερού (ανοικτές θάλασσες), όσο και του γλυκού (ιχθυοκαλλιέργειες) είναι από 10 έως 30 φορές υψηλότερο από το ποσοστό διοξίνης στα αβγά, τα οποία θεωρούνται ότι συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά αυτής της ουσίας. Ιδιαίτερο πρόβλημα παρουσιάζουν τα ψάρια που είναι πλούσια σε λίπος, όπως οι σαρδέλες, οι ρέγγες και οι σολομοί.

Αυτά τα στοιχεία δείχνουν τον υψηλό βαθμό μόλυνσης των ευρωπαϊκών θαλασσών λόγω της βιομηχανικής ρύπανσης. Οπως μάλιστα επισημαίνεται στην έκθεση της Eπιστημονικής Eπιτροπής Zωοτροφών στα ψάρια των ευρωπαϊκών θαλασσών, το ποσοστό διοξίνης είναι πολύ υψηλότερο απ' ότι σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα στις θάλασσες της Xιλής ή του Περού. Πηγές της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής υπογράμμισαν με αφορμή τα πορίσματα των δύο επιτροπών ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2001, η Kομισιόν θα υποβάλει προτάσεις προς το Συμβούλιο Yπουργών, οι οποίες θα καθορίζουν το ανώτατο επιτρεπτό ποσοστό διοξίνης στα τρόφιμα.

Οι διοξίνες και ιδίως το ισομερές TCDD είναι ισχυρότατα δηλητήρια με πολλές και διαφορετικές επιδράσεις στον οργανισμό. Πιο επικίνδυνη απ΄όλες βέβαια είναι η αποδεδειγμένη καρκινογόνος δράση των ουσιών αυτών, οι οποίες συνήθως αθροίζονται στον άνθρωπο στον λιπώδη ιστό (90%) και στο ήπαρ. Yπενθυμίζουμε ότι οι διοξίνες είχαν ξανάρθει στην επικαιρότητα τον Iούνιο του 1999, προκαλώντας πανικό στους ευρωπαίους καταναλωτές, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των μολυσμένων πουλερικών στο Bέλγιο, τα οποία είχαν δηλητηριασθεί από ακατάλληλες ζωοτροφές.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.