Α. Παπαδόπουλος

Α. ΠαπαδόπουλοςΟ υπουργός Υγείας κ. Α. Παπαδόπουλος είναι σίγουρα ένα από τα πιό πολυσυζητημένα πρόσωπα του χώρου της Υγείας στην Ελλάδα. Η επιχειρούμενη αναμόρφωση του ΕΣΥ μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, τον έφερε στο προσκήνιο της επικαιρότητας, απέναντι σε χρόνια προβλήματα που ζητούν λύση. Δεκαεφτά χρόνια από την θεσμοθέτηση του ΕΣΥ, έχει δημιουργηθεί πια η συνείδηση ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια πειραματισμών και ο υπουργός κ. Α. Παπαδόπουλος φαίνεται να είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην αναμόρφωση του χώρου της Υγείας, θεωρώντας ότι είναι μια απαίτηση της ίδιας της κοινωνίας, χωρίς να υπολογίζει τις όποιες αντιδράσεις, όπως τις δεν τις υπολόγισε και τις ξεπέρασε, στην εφαρμογή του σχεδίου “Καποδίστριας” που αφορούσε την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο Αλέκος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στο Γιρομέρι Θεσπρωτίας το 1949. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Από το 1989 εκλέγεται συνεχώς Βουλευτής Θεσπρωτίας με το ΠΑΣΟΚ. Τον Οκτώβριο του 1993 ορκίστηκε Υφυπουργός Οικονομικών και από το Φεβρουάριο του 1994 έγινε Υπουργός Οικονομικών. Δείχνοντας σταθερή προσήλωση στην προώθηση των απαραίτητων για την είσοδο της χώρας μας στην ΟΝΕ διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, συνέδεσε τη θητεία του με την επίτευξη της μακροοικονομικής σταθερότητας και την προώθηση της πραγματικής σύγκλισης της χώρας. Τέτοιες αλλαγές ήταν, μεταξύ άλλων: η ανασυγκρότηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και η πάταξη της φοροδιαφυγής. Η δημιουργία αποτελεσματικών ελεγκτικών μηχανισμών καθώς και η καθιέρωση αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας ύλης. Η αναδιάρθρωση και ενεργός διαχείριση του δημοσίου χρέους, καθώς και η συγκράτηση των δημοσίων δαπανών.

Τον Σεπτέμβριο του 1996 ορκίζεται Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης όπου παραμένει έως το Φεβρουάριο του 1999. Κατά τη διάρκεια της θητείας του προχώρησε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως: το πρόγραμμα «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» για την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, με τη συνένωση των 6000 περίπου κοινοτήτων σε 1000 νέου τύπου Δήμους. Η αποκέντρωση του Κράτους και η συγκρότηση των 13 Περιφερειών της χώρας σε αυτοτελείς διοικητικές μονάδες, με δικό τους προσωπικό και προϋπολογισμό. Η καθιέρωση των θεσμών του Συνηγόρου του Πολίτη και του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Ο θεσμικός εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης, μέσα από το νέο Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων, τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, καθώς και τη θεσμοθέτηση των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων.

Από τον Μάρτιο του 1999 είναι μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ. Τον Απρίλιο του 2000 αναλαμβάνει καθήκοντα Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, θέση στην οποία παραμένει έως και σήμερα.

Ο Αλέκος Παπαδόπουλος έχει να επιδείξει έντονη κοινωνική και πολιτική παρουσία και δραστηριότητα: Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ελληνικής Τηλεόρασης (ΕΤ-2) και Πρόεδρος του «’ρματος Θέσπιδος». Επίσης υπήρξε Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Θεάτρου και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αργυρούπολης. Διατέλεσε μέλος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ορθοδοξία, μέλος του τομέα Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της ΔΑΣΕ. Τέλος είναι συγγραφέας του Βιβλίου «’πειρος χώρα: Ο Αλβανικός εθνικισμός και ο οικουμενικός Ελληνισμός».

Είναι παντρεμένος με την Λίλιαν Χατζοπούλου και έχουν ένα γιο και μια κόρη.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση