αποξεση πρωτη περιοδος | τι ειναι το στιγμα | κοιρσος στον οισοφαγο | συμπτώματα μυνησκου | νόσος εντέρου σπάνια

Η υψηλή τιμή της αιμοσφαιρίνης της εγκύου, ίσως επηρεάζει το έμβρυοΓυναίκες, οι οποίες στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης τους, παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης στο αίμα, έχουν αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν ένα νεκρό έμβρυο. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από μία μελέτη, η οποία προσπαθεί να δώσει κάποια αξιόπιστη εξήγηση στο τραγικό αυτό φαινόμενο, το οποίο συχνά παρουσιάζεται, χωρίς να υπάρχει μερικές φορές σαφής αιτιολογία. Σύμφωνα με σχετική έρευνα που έγινε στη Σουηδία, ανάμεσα σε 1.400 έγκυες γυναίκες, εκείνες, που παρουσιάζαν υψηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης κατά την αρχή της κύησης, φαίνεται να διπλασιάζουν τις πιθανότητες να γεννήσουν νεκρό έμβρυο. Υψηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης δηλαδή, που μεταφέρει οξυγόνο και χρωματίζει τα ερυθρά αιμοσφαίρια, μπορεί να προκληθούν από το κάπνισμα, το οποίο επίσης ως αυτοτελής παράγοντας συνδέεται με τη γέννηση νεκρών εμβρύων. Βέβαια σύμφωνα με τη μελέτη αυτή δεν ανακαλύφθηκε κάποια εμφανής σχέση ανάμεσα στο κάπνισμα και στην αιμοσφαιρίνη. Εκτός από το κάπνισμα, αύξηση της αιμοσφαιρίνης στο αίμα μπορεί να προκληθεί από ορισμένες καρδιακές ανωμαλίες, καθώς και από υπερβολική δόση συμπληρώματος σιδήρου. Τα αποτελέσματα της μελέτης του Δρ. Olof Stephansson και του συνεργατών του, από το Karolinska Institute της Στοκχόλμης, δημοσιεύθηκαν στο Journal of the American Medical Association.

Από την έρευνα αυτή, προέκυψε ότι η συχνή παρακολούθηση μίας εγκύου γυναίκας με υψηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης στο αίμα, μπορεί να περιορίσει, ως ένα σημείο, αυτούς τους θανάτους. Οπως δήλωσε η Δρ. Nancy Green, δεν υπάρχει βέβαια θεραπεία για πολλές περιπτώσεις αυξημένης αιμοσφαιρίνης, αλλά οι γυναίκες αυτές μπορεί να παρακολουθούνται πιο προσεκτικά και εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι το έμβρυο, που κυοφορούν, εμφανίζει δυσκολίες, οι γιατροί θα μπορούσαν να συστήσουν πρόκληση τοκετού ή να λάβουν άλλα μέτρα. Το αίμα που περιέχει πολύ αιμοσφαιρίνη είναι πιο κολλώδες και διαπερνάει πιο δύσκολα μέσα από το λεπτά αιμοφόρα αγγεία. Το γεγονός αυτό μπορεί να εμποδίσει την κυκλοφορία του αίματος και την τροφοδότηση του πλακούντα ή του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Η αναιμία είναι ένα σύνηθες πρόβλημα της εγκυμοσύνης και οι γυναίκες συχνά συμβουλεύονται να λάβουν συμπληρώματα σιδήρου, προκειμένου να το αντιμετωπίσουν. Η Δρ. Green, γνωρίζοντας αυτό το θέμα, διευκρινίζει ότι ο σίδηρος που χορηγείται στις έγκυες γυναίκες, κατόπιν σύστασης του γιατρού τους, δεν επιφέρει αύξηση της αιμοσφαιρίνης σε επίπεδα άνω του φυσιολογικού και κατά συνέπεια τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, δεν πρέπει να οδηγήσουν τις έγκυες γυναίκες στη διακοπή της λήψης του απαιτουμένου, για την εγκυμοσύνη τους, σιδήρου.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.