δυσπαστικές αλλοιώσεις του πλακώδους επίθηλίου | βαξιγριπ | συριγκιο στα δοντια | σκωληκοειδίτιδα

Απαλλαγή γιατρών για μή διάγνωση τετραπληγίας σε έμβρυοΤο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου επικύρωσε βούλευμα του Εφετείου, με το οποίο απηλλάγησαν δύο γιατροί από την κατηγορία του αδικήματος της σωματικής βλάβης από αμέλεια, κατόπιν μηνύσεως γονέων οι οποίοι υποστήριζαν ότι οι γιατροί κατά το στάδιο της εγκυμοσύνης αλλά και προ αυτού του σταδίου, δεν είχαν αντιληφθεί - αν και είχαν την υποχρέωση - ότι το παιδί τους θα γεννιόταν πάσχοντας από σπαστική τετραπληγία. Οι γονείς οι οποίοι γνώριζαν ότι στην οικογένεια της μητέρας υπάρχει προηγούμενο παιδικής θνησιμότητας και ενώ είχαν χάσει το πρώτο παιδί τους, υποβλήθηκαν σε ειδικές εξετάσεις οι οποίες καταδεικνύουν αν υπάρχει ή όχι χρωμοσωματική ανωμαλία. Οι απαντήσεις των εξετάσεων κρίθηκαν από το νοσοκομείο ικανοποιητικές. Μετά την εγκυμοσύνη η μητέρα επισκέφθηκε ιδιωτικό εργαστήριο όπου έγινε εξέταση του αμνιακού υγρού και μελέτη των χρωμοσωμάτων. Και πάλι οι εξετάσεις δεν κρίθηκαν αρνητικές.

Παρ΄ όλα αυτά το παιδί γεννήθηκε με σπαστική τετραπληγία. Οι γονείς στη συνέχεια, κατέφυγαν σε νοσοκομείο της Αγγλίας, όπου εντοπίστηκε η εγκεφαλική αναπηρία του παιδιού τους και παράλληλα βρέθηκε ότι τα χρωμοσώματα της μητέρας είχαν εμφανή ορμονική αμοιβαία μετατόπιση μεταξύ των ακραίων τμημάτων που καθιστούσαν αναγκαίο τον έλεγχο των κυήσεων, καθώς θα μπορούσαν να φέρουν αναπαραγωγικούς κινδύνους. Οι γονείς, ύστερα από όλα αυτά, κατέφυγαν στην Δικαιοσύνη στρεφόμενοι κατά των δύο γιατρών. Σε πρώτο και δεύτερο βαθμό (Πρωτοδικείο και Εφετείο) κρίθηκε με βούλευμα ότι οι γιατροί δεν παραβίασαν τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης κατά το στάδιο των σχετικών εξετάσεων, μη εντοπίζοντας την χρωμοσωματική ανωμαλία της μητέρας, κρίνοντας παράλληλα ότι δεν μπορούσαν να προβλέψουν την σωματική και πνευματική αναπηρία του παιδιού τους. Ο Αρειος Πάγος επικύρωσε το απαλλακτικό βούλευμα του Εφετείου και έκρινε επιπλέον ότι αντικείμενο της σωματικής βλάβης από αμέλεια είναι επί ζώντος ανθρώπου και δεν είναι νοητή τέτοια βλάβη επί ‘κυοφορούμενου ή επί συνειλημμένου’. Ετσι οι δύο γιατροί απηλλάγησαν αμετάκλητα από την κατηγορία.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.