σάρκωμα | λοιμωξη συμπτωματα | κυστη στο σπληνα | παρεση προσωπικου βελονισμος

Παγίδα για 2,5 εκατομμύρια Ελληνες η υψηλή χοληστερόληΔύο με δυόμισι εκατομμύρια Έλληνες διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να νοσήσουν από στεφανιαία νόσο, λόγω της υψηλής τους χοληστερόλης, καθώς έχει αποδειχτεί ότι το 40 - 45% των ατόμων που παθαίνουν έμφραγμα έχουν χοληστερόλη πολύ πάνω από τις φυσιολογικές τιμές (παθολογική χοληστερόλη).

Με παρέμβασή του ο Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Χρήστος Πίτσαβος επισημαίνει την σημασία που έχουν για τον ελληνικό πληθυσμό τα αποτελέσματα αθροιστικής μελέτης των αποτελεσμάτων τριών μεγάλων κλινικών μελετών που αναδεικνύουν τον ρόλο της πραβαστατίνης στην πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Οι κλινικές αυτές μελέτες διεξήχθησαν τα τελευταία πέντε χρόνια σε περίπου 20.000 ασθενείς ηλικίας 59 - 75 ετών απ’ όλο τον κόσμο.

Επιπλέον η σπουδαιότητα των αποτελεσμάτων της έρευνας έγκειται στο γεγονός ότι η πρόληψη δεν αφορά μόνο άτομα με πολύ υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ή όσους έχουν ήδη υποστεί ένα καρδιακό επεισόδιο, αλλά και εκείνους οι οποίοι έχουν μέσα επίπεδα ή ανήκουν γενικά στις λεγόμενες ομάδες «υψηλού κινδύνου»

Ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον επίσης έχει η μέση ηλικία των ανθρώπων που συμμετείχαν στις κλινικές μελέτες και η οποία ήταν τα 59 έτη. Ο Καθηγητής επισημαίνει ότι η μέση ηλικία εμφράγματος στον ελληνικό πληθυσμό είναι πολύ κοντά σε αυτή, δηλαδή στα 56 έτη.

Η μελέτη είχε τίτλο Προοπτικό Πρόγραμμα Συγκέντρωσης Στοιχείων για την Πραβαστατίνη (PPP) και ανακοινώθηκε στο 23ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Τα αποτελέσματα που εξετάστηκαν προέρχονταν από τη Μελέτη Πρόληψης Στεφανιαίας Νόσου της Δυτικής Σκοτίας (WOSCOPS), τη Μελέτη για τη Χοληστερόλη και τα Υποτροπιάζοντα Επεισόδια (CARE) και τη Μελέτη Μακροχρόνιας Παρέμβασης με Πραβαστατίνη στην Ισχαιμική Νόσο (LIPID).

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.