Με τα μάτια του νου

Υπάρχει πράγματι, αυτό που λέμε το μάτι του νου, με το οποίο τα εγκεφαλικά κύτταρα προσλαμβάνουν και επαναφέρουν συγκεκριμένες οπτικές απεικονίσεις και μάλιστα πολύ αργότερα από τη στιγμή που το συγκεκριμένο άτομο προσήλωσε το βλέμμα του σε αυτές. Τα αποτελέσματα αυτά προέκυψαν ύστερα από σχετική διετή επιστημονική μελέτη. Σύμφωνα με δηλώσεις του Δρ. Itzhak Fried, νευροχειρουργού στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες, όπου από κοινού με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, διεξήγαγε αυτή την έρευνα ‘Οπτικές απεικονίσεις μπορεί να παραχθούν στο μάτι του μυαλού μας κατά το χρόνο που δεν κοιτούμε πραγματικά στην εικόνα. Η μελέτη αποκαλύπτει ότι τα ίδια εγκεφαλικά κύτταρα, τα οποία ενεργοποιούνται, όταν ένα άτομο κοιτά τον πίνακα της Mona Lisa, είναι στην πραγματικότητα οι ίδιοι νευρώνες, οι οποίοι διεγείρονται όταν ζητηθεί από το άτομο αυτό να φανταστεί, χωρίς να βλέπει, τη Mona Lisa.’

Κατά τη διάρκεια της μελέτης οι ερευνητές εμφύτευσαν λεπτά ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο εννέα ασθενών, που έπασχαν από επιληψία, προκειμένου να εντοπίσουν την εστία της αντίληψης των γεγονότων. Τα ηλεκτρόδια τοποθετήθηκαν σε εκείνα τα τμήματα του εγκεφάλου, που σχετίζονται με τη μνήμη και την κοινωνική συμπεριφορά. Οι επιστήμονες κατέγραψαν τη δραστηριότητα από 276 εγκεφαλικά κύτταρα, γνωστά ως νευρώνες, αφού ζήτησαν από τους ασθενείς να φανταστούν εικόνες προσώπων, οικογενειακών αντικειμένων, διαστημικών σχεδίων, αυτοκινήτων, ζώων, φαγητών, φωτογραφιών επωνύμων ανθρώπων, καθώς και πολύπλοκων σχεδίων, που τους είχαν δείξει ενωρίτερα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι εκείνοι οι νευρώνες, σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, τροποποιούσαν επιλεκτικά το βαθμό ενεργοποίησής τους ανάλογα με τις εικόνες που φανταζόταν κάθε φορά ο άνθρωπος.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν οι ασθενείς φανταζόντουσαν εικόνες, ο βαθμός ενεργοποίησης των εγκεφαλικών κυττάρων ήταν σχεδόν εξίσου υψηλός, όπως όταν κοίταζαν τα αντικείμενα αυτά στις φωτογραφίες. Ο Fried δήλωσε ότι ‘Οταν κοιτάς κάτι με τα μάτια σου, αυτό είναι πραγματικά έντονο και ζωηρό, ενώ όταν κλείνεις τα μάτια σου προκειμένου να το φανταστείς η εικόνα του δεν είναι το ίδιο έντονη. Για το λόγο αυτό μας προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός, ότι, όπως διαπιστώσαμε, τα εγκεφαλικά κύτταρα και στις δύο περιπτώσεις ενεργοποιούνται με την ίδια ένταση και σφοδρότητα. Τα αποτελέσματα της έρευνας μας έδωσαν μία σπάνια ευκαιρία να μπορέσουμε να παρατηρήσουμε απευθείας τη δραστηριότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου σε ένα καθαρά πνευματικό στάδιο, όπου δεν υπάρχει κανένα οπτικό ερέθισμα από το εξωτερικό περιβάλλον. Αυτή η δραστηριότητα μπορεί να περιλαμβάνει την ανάκτηση της πληροφορίας μίας εικόνας, από τη μνήμη, ή την διατήρηση και υποστήριξη μίας οπτικής εικόνας κατά τη διάρκεια της φαντασίας. Επιπλέον είναι πιθανό οι νευρώνες αυτοί να ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης των οπτικών δεδομένων, τη στιγμή ακριβώς που αυτά εισάγονται και εν συνεχεία οι ίδιοι νευρώνες να επανεργοποιούνται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανάκτησης των δεδομένων αυτών, ως προιόντα της φαντασίας.
Τα ευρήματα αυτά στηρίχθηκαν σε μία προηγούμενη έρευνα, η οποία είχε ανακαλύψει ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα συνδέονται με τη μνήμη και μπορεί να ανταποκρίνονται επιλεκτικά σε μία ευρύτατη ποικιλία εκφράσεων του προσώπου αλλά και συναισθημάτων. Πλέον πρόσφατα ο κ. Fried και η ομάδα του ανακάλυψαν ότι οι νευρώνες του ανθρώπινου εγκεφάλου μπορούν και διακρίνουν ανάμεσα σε κατηγορίες οπτικών εικόνων. Οπως δήλωσε και ο κ. Fried ‘Είναι προφανές ότι ο εγκέφαλος ακούει προσεκτικά την εισαγωγή πληροφοριών, που προέρχονται από τα εκατομμύρια των νευρώνων, κατά τη διάρκεια της γνώσης, της μνήμης και της συμπεριφοράς. Η γνώση όμως και η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο συμβαίνει αυτό, αποτελεί τον ύψιστο σκοπό για κάθε ερευνητή εγκεφάλου’.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση