μεση ωτιτιδα συμπτωματα | αρτηριες σωματος | κυκλοφορικο συστημα | κακαο χοληστερινη | Dimetapp φαρμακο | μαντου

Ο θόρυβος βλάπτει σοβαρά την υγείαΕάν ζηλεύατε τους συνεργάτες σας, γιατί είχαν δικό τους γραφείο, απομονωμένο από τους υπολοίπους, τώρα υπάρχει ένας επιπλέον λόγος γι' αυτό. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης, οι άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν σε ένα θορυβώδες εργασιακό περιβάλλον, παρουσιάζουν αυξημένα τα επίπεδα μίας ορμόνης, που προκαλεί το άγχος, της επινεφρίνης, με αποτέλεσμα να είναι σε πολύ πιο έντονη συναισθηματική φόρτιση και εκνευρισμό, από ότι εκείνοι οι άνθρωποι, που εργάζονται σε πιο ήσυχο περιβάλλον. Το αξιοπερίεργο ήταν ότι όλοι, όσοι συμμετείχαν στην έρευνα, δεν είχαν αντιληφθεί ότι βρίσκονταν κάτω από τέτοιο καθεστώς ψυχολογικής πιέσεως. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον Δρ. Gary W. Evans του Cornell University δεν αναιρεί την πραγματικότητα, ότι δηλαδή οι συμμετέχοντες βίωναν μεγάλο άγχος και ψυχολογική πίεση, έστω και εάν δεν το ένιωθαν, απλώς, προσέθεσε, οι άνθρωποι ανέχονται περισσότερο το άγχος και την πίεση, όταν είναι εκτεθειμένοι σε αυτό το περιβάλλον σε καθημερινή βάση. Κάτι ανάλογο εξάλλου συμβαίνει και με τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων, οι οποίοι έχουν φθάσει στο σημείο να αδιαφορούν πλέον για το άγχος που δημιουργεί η αυξημένη κίνηση στους δρόμους, κατά τις ώρες της αιχμής.

Η έρευνα έγινε σε μία ομάδα από 80 γυναίκες και οι ερευνητές στάθμισαν πολλούς παράγοντες σωματικής και ψυχολογικής πίεσης, που επενεργούσαν σε αυτές. Η μία ομάδα των γυναικών εργαζόταν επί 3 ώρες, κάνοντας κανονική δουλειά γραφείου, που περιελάμβανε επεξεργασία κειμένων και συμπλήρωση αυτών μέσα σε ένα ιδιαίτερα θορυβώδες και μη απομονωμένο περιβάλλον, γεμάτο συνομιλίες, φλυαρίες, χτυπήματα τηλεφώνων, θόρυβο από πόρτες που ανοίγαν και κλείναν διαρκώς. Η άλλη ομάδα εργαζόταν σε ένα πιο ήσυχο και λιγότερο χαοτικό περιβάλλον. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι γυναίκες που εργάζονταν στο πιο θορυβώδες περιβάλλον είχαν πιο υψηλά επίπεδα της ορμόνης επινεφρίνης. Ορισμένα δε στοιχεία έχουν δείξει ότι χρόνια αυξημένα επίπεδα αυτής της ορμόνης μπορεί να οδηγήσουν στην πρόκληση καρδιακών νοσημάτων, όπως δήλωσε ο Δρ. Evans. Εσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι μία άλλη ορμόνη άγχους, η κορτισόλη, δεν ανευρέθη αυξημένη στις γυναίκες αυτές.

Επιπλέον η έρευνα έδειξε ότι μετά από 3 ώρες εργασίας, οι γυναίκες που απαχολούνταν σε πιο ήσυχο εργασιακό περιβάλλον επεδείκνυαν τη διπλάσια προθυμία να εκτελέσουν ορισμένες πνευματικές εργασίες – οι ερευνητές τους έδωσαν να λύσουν ορισμένους γρίφους, σε μία προσπάθεια να μετρήσουν την προθυμία των γυναικών. Αντιθέτως οι γυναίκες που εργάζονταν στο θορυβώδες περιβάλλον ήταν λιγότερο πιθανό να καταβάλουν τη δέουσα προσοχή ή να ρυθμίσουν την εργασία τους κατά τέτοιο τρόπο ώστε να βιώνουν λιγότερο άγχος. Σύμφωνα δε με τον Evans η έρευνα αυτή απέδειξε ότι η οχλαγωγία και ο θόρυβος μπορεί να προκαλέσουν σημαντικό άγχος και πίεση, ενώ ακόμη και ο μικρός θόρυβος μπορεί μελλοντικά να επιδράσει αγχωτικά, με όλες τις συνακόλουθες με αυτό συνέπειες.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.