Τα κινητά τηλέφωνα μειώνουν το κάπνισμα

Οι νέοι απομακρύνονται από το κάπνισμα χάρη στον εθισμό τους στα κινητά τηλέφωνα, σύμφωνα με ανακοίνωση Βρετανών εμπειρογνωμόνων. Οπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, ο αριθμός των εφήβων καπνιστών στη Βρετανία έχει μειωθεί αισθητά, από από 30% που ήταν το 1996, σε 23% το 1999, ενώ ταυτόχρονα η χρήση των κινητών τηλεφώνων στους νέους ηλικίας 15 με 17 ετών άγγιξε το 70% τον Αύγουστο του 2000. Η Αν Τσάρλτον του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και ο Κλάιβ Μπέιτς της αντικαπνιστικής ομάδας ‘Δράση κατά του Καπνίσματος και υπέρ της Υγείας’ δήλωσαν ότι το γεγονός αυτό ‘Είναι κάτι παραπάνω από σύμπτωση’. Οπως δε εξήγησαν οι ερευνητές στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση ‘Ο λόγος που τα παιδιά καπνίζουν μοιάζει πολύ με το λόγο που χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο. Θέλουν ν΄ανήκουν σε μια ομοιογενή ομάδα, να κρατούν κάτι στα χέρια, κάτι μοντέρνο’.

Οι έφηβοι υποστηρίζουν ότι τα κινητά τηλέφωνα τους βοηθούν να διατηρούν επαφή με την οικογένεια, τους φίλους, τη δουλειά τους. Ταυτόχρονα μικρά αντικείμενα, όπως ένα πακέτο τσιγάρα, είναι χαριτωμένα, κομψά, νεανικά και σημαντικό στοιχείο στη κοινωνικοποίηση των νέων. Οι νέοι καταναλώνουν πλέον ταο χαρτζιλίκι τους για να αγοράζουν προπληρωμένες κάρτες για τα κινητά τηλέφωνα, οι οποίες τους επιτρέπουν να κάνουν μεγάλο αριθμό τηλεφωνικών κλήσεων. Με τον τρόπο αυτό ξοδεύουν το ποσό των χρημάτων, που σε άλλη περίπτωση θα το έδιναν στα τσιγάρα. Εξάλλου η διαφήμιση των κινητών τηλεφώνων είναι παρόμοια με των τσιγάρων, με την έννοια ότι δίνει στο θεατή την αίσθηση ότι όποιος τα κατέχει έχει αυτοπεποίθηση.

Ενώ όμως οι κίνδυνοι για την υγεία από το κάπνισμα είναι γνωστοί, οι πιθανοί κίνδυνοι από τη χρήση κινητής τηλεφωνίας παραμένουν αβέβαιοι, λένε οι ειδικοί. Ορισμένοι έρευνες τονίζουν ότι το κινητό προκαλεί εγκεφαλικές βλάβες και ότι οι νέοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε αυτές. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι το κάπνισμα επιφέρει ετησίως, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, 120.000 θανάτους στη Βρετανία και τέσσερα εκατομμύρια θανάτους στον κόσμο, από νοσήματα που σχετίζονται άρρηκτα με το κάπνισμα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι κίνδυνοι από το κάπνισμα και από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων είναι δύο πράγματα που δεν μπορούν να συγκριθούν.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση