Θηλάστε: Σας κοιτά στα μάτια!

Θηλάστε: Σας κοιτά στα μάτια!Παγκόσμια εβδομάδα μητρικού θηλασμού

Tο ανθρώπινο βρέφος είναι το μόνο από όλα τα βρέφη του ζωικού βασιλείου, το οποίο αντικρίζει τη μητέρα του κατά πρόσωπο στη διάρκεια του θηλασμού. Tη στιγμή αυτή, μαζί με το γάλα της μητέρας του, βυζαίνει και ένα από τα σπουδαιότερα μυστικά αυτού του κόσμου, το μυστικό, του να απευθύνεται κανείς προς τους συνανθρώπους του. M’ αυτά τα λόγια αναφέρεται ο Aμερικανός ψυχολόγος Ericson στο θηλασμό. Μια εμπειρία μοναδική που συνδέει απόλυτα αρμονικά τη μητέρα με το παιδί της, καθιστώντας τους μία τέλεια ψυχοσωματική ενότητα. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει θαυμάσει αυτή την πραγματικά ιερή στιγμή! Ο θηλασμός καλύπτει με τον καλύτερο τρόπο τις δύο κύριες ανάγκες του νεογέννητου που είναι η λήψη τροφής και η ανάγκη για αθρώπινη ζεστασιά, επαφή και στοργή. Ταυτόχρονα αυξάνεται στον μέγιστο βαθμό η επικοινωνία μεταξύ της μητέρας και του μωρού και αναπτύσσεται, στο μωρό ιδιαίτερα, η αίσθηση της ασφάλειας.

Η υπεροχή του μητρικού γάλατος έναντι όλων των τεχνητών είναι πλέον αποδεδειγμένη με επιστημονικά στοιχεία. Όλες δε οι προσπάθειες υποκατάστασης της φύσης, με την παρασκευή τεχνητού αγελαδινού γάλακτος, που θα είναι όσο το δυνατό πανομοιότυπο με το μητρικό (εξανθρωποποιημένο αγελαδινό γάλα), έχουν πρακτικά αποτύχει. Βέβαια, το βιομηχοποιημένο γάλα είναι μία απόλυτα ασφαλής εναλλακτική λύση, αλλά δε διαθέτει τα πλεονεκτήματα του μητρικού γάλακτος. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η παγκόσμια παιδιατρική κοινότητα , η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία, αλλά και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, θεωρούν απαραίτητο το μητρικό θηλασμό για τους πρώτους τουλάχιστο έξι μήνες της ζωής του βρέφους.

Τα πλεονεκτήματα του μητρικού γάλακτος για το μωρό είναι πάρα πολλά. Περιέχει αντισώματα (ανοσοσφαιρίνες), τα οποία προστατεύουν το μωρό από μικρόβια και ιούς, το προστατεύει από αλλεργίες, απο σιδηροπενική αναιμία, βοηθά στην καλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου του, μειώνει την εμφάνιση των κωλικών, ενώ θεωρείται ότι τα παιδιά που θήλασαν κατά τη βρεφική τους ηλικία, έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα. Πρόσφατες έρευνες μάλιστα έδειξαν ότι το μητρικό γάλα προστατεύει και από την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη. Αλλά και για τη μητέρα ο μητρικός θηλασμός θεωρείται ότι περιορίζει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών και της μήτρας, προστατεύει από την οστεοπόρωση, ενώ βοηθάει ιδιαίτερα στην άμεση αποκατάσταση του βάρους της, καθώς η γυναίκα που θηλάζει, καταναλώνει λόγω του θηλασμού 500 θερμίδες ημερησίως.

Θηλάστε: Σας κοιτά στα μάτια!Είναι αλήθεια ότι ο μητρικός θηλασμός απαιτεί από τη μητέρα να αφιερώσει γι’ αυτή τη δραστηριότητα αρκετό χρόνο, με αποκλειστική προσωπική της δέσμευση, γεγονός το οποίο δεν είναι πάντα εύκολο, ιδιαίτερα για τις εργαζόμενες μητέρες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο κάθε φορέας της κοινωνίας και το κράτος, πρέπει να συμβάλουν δυναμικά και με την κατάλληλη στρατηγική, προκειμένου να διευκολυνθεί η μητέρα σε αυτό το έργο της και να προαχθεί ο μητρικός θηλασμός. Το γεγονός αυτό απαιτεί, να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην μόρφωση και εκπαίδευση της μητέρας, καθώς και στην υποστήριξή της σε αυτή την προσπάθεια, τόσο από ειδικούς του χώρου της υγείας, όσο και από τους εργοδότες της και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι οι βασικοί κανόνες, χωρίς τους οποίους οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, είναι αλληλοεξαρτώμενα και μέρος ενός αλληλοσυμπληρωματικού πλαισίου, ανήκουν δε σε όλους τους ανθρώπους εξίσου και για πάντα. Τα δικαιώματα και οι συμφωνίες δεν σημαίνουν τίποτα εάν δεν εφαρμόζονται. Ο μητρικός θηλασμός είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε γυναίκας, πάντα και παντού και είναι σημαντικότατο δικαίωμα γιατί διασφαλίζει το δικαίωμα κάθε παιδού για επαρκή, σωστή διατροφή και υψηλότερο επίπεδο υγείας. Για το λόγο αυτό, κάθε μητέρα που θέλει να θηλάσει δεν θα πρέπει να εμποδίζεται από κανένα. Αντίθετα όλοι έχουμε υποχρέωση να μεριμνήσουμε να μην υπάρχουν εμπόδια για το δικαίωμα αυτό και να εφαρμοστεί μία πολιτική προστασίας, υποστήριξης και προαγωγής του μητρικού θηλασμού. Αποτέλεσματα της πολιτικής αυτής θα είναι οι μητέρες να αισθάνονται μία κοινωνία θετική απέναντι στο δικαίωμά τους, μία κοινωνία που προσφέρει φιλικά μέσα φροντίδας υγείας για το μωρό τους, ευεργετικά μέσα στους εργασιακούς τους χώρους, υποστηρικτικά στις καθημερινές τους εκδηλώσεις, στις εξόδους τους, μίας κοινωνίας, που αναγνωρίζει και επιβραβεύει το σημαντικό της δικαίωμα για το μητρικό θηλασμό.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση