εμοραγια στο στο μσχι | συχνοουρια ανδρων | γαστροκνήμιος μυς ανατομια

ΚΟΛΠΟΚΟΙΛΙΑΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ 2ου ΒΑΘΜΟΥ


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Πρόκειται για διαταραχή στην μεταφορά των ερεθισμάτων από τους κόλπους στις κοιλίες με αποτέλεσμα ένα ή περισσότερα ερεθίσματα να μην φθάνουν τελικά στις κοιλίες.

Παθογένεια

Μπορεί να εμφανισθεί σε νά υγιή άτομα, κυρίως αθλητές υψηλών επιδόσεων. Αλλες αιτίες είναι η χρήση φαρμάκων (β-αναστολείς, αναστολείς διαύλων ασβεστίου, αντιαρρυθμικά), σε «φθορά» του συστήματος αγωγής ιδίως σε ηλικιωμένα άτομα, καθώς και στην στεφανιαία νόσο.

Κλινική εικόνα

Ο κολποκοιλιακός αποκλεισμός 2ου βαθμού σε νέα άτομα είναι τελείως ασυμπτωματικός. Ομως στα ηλικιωμένα άτομα μπορεί να εμφανισθεί αίσθημα διακοπών του ρυθμού και σε έντονη βραδυκαρδία τα συμπτώματα που κυριαρχούν είναι η εύκολη κόπωση και η καταβολή δυνάμεων.

Διάγνωση

Γίνεται με το ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Αντιμετώπιση

Στα νέα άτομα δεν χρειάζεται καμμία ενέργεια. Στα ηλικιωμένα άτομα ιδίως όταν ο κολποκοιλιακός αποκλεισμός συνοδεύεται από συμπτωματολογία ενδείκνυται η τοποθέτηση μόνιμου τεχνητού βηματοδότη. Οταν ο κολποκοιλιακός αποκλεισμός είναι αποτέλεσμα της χρήσης φαρμάκων, θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση της αναγκαιότητας των φαρμάκων αυτών. Αν η χρήση τους είναι απαραίτητη (π.χ. για την αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου ή αρρυθμιών) τότε ενδείκνυται η χρήση μόνιμου τεχνητού βηματοδότη.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ

Σε νέα υγιή άτομα η πρόγνωση είναι συνήθως άριστη. Στα μεγαλύτερα άτομα όπου ο κολποκοιλιακός αποκλεισμός αποτελεί εκδήλωση της φθοράς του συστήματος αγωγής, μπορεί να εξελιχθεί σε πλήρη κολποκοιλιακό αποκλεισμό.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.