ευαισθησια ψυχης | που μπορει να εχει κλεψει καποιος κατι | πνευμονιόκοκκος στα σκυλια | πονος στο ανγκώνα

ΚΟΛΠΟΚΟΙΛΙΑΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ 3ου ΒΑΘΜΟΥ


Άλλες ονομασίες

Πλήρης κολποκοιλιακός αποκλεισμός.

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Πρόκειται για κατάσταση κατά την οποία υπάρχει πλήρης διακοπή στην μεταφορά των ερεθισμάτων από τους κόλπους προς τις κοιλίες.

Παθογένεια

Στον κολποκοιλιακό αποκλεισμός 3ου βαθμού λειτουργούν στην καρδιά δύο ταυτόχρονα κέντρα παραγωγής ερεθισμάτων – βηματοδότες: το ένα είναι συνήθως ο φυσιολογικός βηματοδότης – ο φλεβοκόμβος - και το άλλο ευρίσκεται στις κοιλίες και είναι αυτό που καθορίζει την καρδιακή συχνότητα. Το δεύτερο αυτό κέντρο παράγει ερεθίσματα με μικρότερη συχνότητα απ’ ότι ο φλεβοκόμβος, γι’ αυτό και ο πλήρης κολποκοιλιακός αποκλεισμός συνοδεύεται πάντα από βραδυκαρδία (35-50 σφ/λεπτό).
Οι αιτίες μπορεί να είναι : συγγενης κολποκοιλιακός αποκλεισμός (εκ γενετής), προϊούσα φθορά του συστήματος αγωγής με την πάροδο της ηλικίας, φάρμακα (όπως β-αναστολείς, αντιαρρυθμικά), στεφανιαία νόσος. Πολλές φορές ο πλήρης κολποκοιλιακός αποκλεισμός αποτελεί εξέλιξη του κολποκιλιακού αποκλεισμού 2ου βαθμού.

Κλινική εικόνα

Ο ασθενείς παραπονείται για αδυναμία, εύκολη κόπωση, δύσπνοια.

Διάγνωση

Γίνεται με το ηλεκτροκαρδιογράφημα. Σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει καταγραφή σε ηλεκτροκαρδιογράφημα αλλά υπάρχει υποψία, ενδεικνυται η τοποθέτηση Holter ρυθμού.

Αντιμετώπιση

Ο πλήρης κολποκοιλιακός αποκλεισμός (εκτός από τον συγγενή) αποτελεί μία κατάσταση που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει την ενδοφλέβεια χορηγία φαρμάκων (β-αγωνιστές) και την τοποθέτηση μόνιμου τεχνητού βηματοδότη. Σε περιπτώσεις που ο πλήρης κολποκοιλιακός αποκλεισμός είναι παροδικός και αναμένεται η αυτόματη διόρθωσή του ενδείκνυται η τοποθέτηση προσωρινού τεχνητού βηματοδότη.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.