Για μία χιλιετία χωρίς πείνα

Για μία χιλιετία χωρίς πείναΚάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων. Το μήνυμα του φετινού εορτασμού είναι ‘Για μία χιλιετία χωρίς πείνα’. Η Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων καθιερώθηκε προς τιμήν της ίδρυσης (1945) του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Ο FAO ιδρύθηκε με σκοπό την έρευνα και την καθιέρωση πολιτικής σε θέματα που αφορούν τη γεωργία την αλιεία, τη δασοκομία και την αγροτική ανάπτυξη. Η Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1981. Εκτοτε η ημέρα αυτή γιορτάζεται κάθε χρόνο σε 150 κράτη, προκειμένου να ενημερώνει αλλά και να ευαισθητοποιεί τον κόσμο σε θέματα που απασχολούν την παγκόσμια επάρκεια τροφίμων. Στις ΗΠΑ υπάρχει υποστήριξη από περισσότερους από 450 διαφορετικούς οργανισμούς.

Το όραμα και η πρόκληση

Για μία χιλιετία χωρίς πείναΟ FAO, στη φετινή επέτειο, κάνει έκκληση για άμεση δράση ώστε να εξαλειφθούν τα αίτια της πείνας, η οποία αποτελει πρόβλημα για 800 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Τροφίμων 2000, συμπεριλαμβάνει και όραμα και πρόκληση. Το όραμα είναι να εξασφαλιστεί τροφή για όλους και η πρόκληση είναι να γίνει αυτό το όραμα πραγματικότητα.

Προκειμένου όμως να απελευθερωθεί ο κόσμος από το προβλημα της πείνας δεν αρκεί η απλή παροχή τροφίμων στις υποσιτιζόμενες χώρες. Η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων είναι ήδη αρκετή. Προκειμένου να εξαλειφθεί η πείνα, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι τα τρόφιμα φτάνουν «στα σωστά χέρια και στα σωστά στόματα».

Σε εκείνα δηλαδή τα άτομα τα οποία πραγματικά έχουν ανάγκη – τα φτωχά – και ιδιαίτερα τα παιδιά και τις γυναίκες, τους κάτοικους απομονωμένων αγροτικών περιοχών, τις μειονότητες που ζουν στο οικονομικό περιθώριο της κοινωνίας αλλά και τα θύματα πολέμου και φυσικών καταστροφών. Σύμφωνα με τον FAO αυτό απαιτεί, μεταξύ άλλων, την αύξηση των εισοδημάτων στις αγροτικές περιοχές, την εξασφάλιση της πρόσβασης στα τρόφιμα, αλλά και την ουσιώδη και δίκαιη συμμετοχή των αναπτυσσόμενων χωρών στην παγκόσμια αγορά.

Για μία χιλιετία χωρίς πείνα

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από πείνα στον κόσμο μειώθηκε κατά 8 εκατομμύρια ανά έτος στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 90. Ομως αυτός ο ρυθμός μείωσης είναι πολύ μικρότερος από το στόχο που τέθηκε το 1996 στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για τα Τρόφιμα. Ο στόχος αυτός είναι να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από πείνα, κατά το ήμισυ μέχρι το έτος 2015. Εάν διατηρηθεί ο υπάρχων ρυθμός μείωσης, τότε το 2015 θα υπάρχουν ακόμα 700 εκατομμύρια άνθρωποι που θα υποφέρουν από πείνα.

Για μία χιλιετία χωρίς πείνα

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό

Κάθε χρόνο, την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων, ο FAO, επικεντρώνει τις προσπάθειές του με σκοπό να συμβάλει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης του κόσμου στο πρόβλημα της πείνας και του υποσιτισμού. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων θα σημαδευτεί απο τον παραδοσιακό εορτασμό που θα γίνει στα κεντρικά γραφεία του FAO στη Ρώμη με παράλληλη οργάνωση εκδηλώσεων σε περίπου 150 διαφορετικές χώρες του κόσμου. Στις εκδηλώσεις της Ρώμης, θα παρουσιαστεί ομιλία, από διακεκριμένη προσωπικότητα, που θα αναφέρεται στην εξέλιξη του αγώνα κατά της πείνας και του υποσιτισμού. Μια ειδική εκδήλωση επίσης θα λάβει χώρα στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα την ημέρα αυτή o FAO διοργανώνει κάθε χρόνο και το TeleFood το οποίο έχει σκοπό να συγκεντρώσει χρήματα με εκπομπές, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις, σε όλο τον κόσμο, όπου συμμετέχουν προσωπικότητες από το χώρο της της τέχνης, της επιστήμης, του αθλητισμού αλλά και της πολιτικής.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση