υπακανθιος | κνημη περονη | κακωση συνδεσμου γονατου | χοτ σποτ σκυλου | μεσημβρινος παχεος εντερου | θηλες σκυλου

Αμφιλεγόμενη η υπερβολική χρήση φυτικών ινών στη διατροφήΠολλές προηγούμενες έρευνες, είχαν δείξει ότι η χορήγηση επιπλέον διαλυτών φυτικών ινών, με τη μορφή κόκκων, όπως το ψύλλιο, θα μπορούσε να συντελέσει στη μειώση της ανάπτυξης πολυπόδων και κατά συνέπεια, ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο, σύμφωνα με την πλέον προσφατη έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, τη Δανία, την Ιταλία και τη Γερμανία, προκύπτει ότι όσοι λαμβάνουν συμπλήρωμα φυτικών ινών, είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανίσουν αδενώματα του παχέος εντέρου. Ωστόσο πρέπει να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως οι φυτικές ίνες που λαμβάνονται με φυσιολογικό τρόπο κατά το καθημερινό διαιτολόγιο από λαχανικά ή άλλες πηγές, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα.

Η μελέτη περιέλαβε 552 ασθενείς με ιστορικό πολυπόδων του παχέος εντέρου, στο ένα τρίτο των οποίων χορηγήθηκαν επιπλέον φυτικές ίνες, στο άλλο ένα τρίτο χορηγήθηκε επιπλέον ασβέστιο και στο υπόλοιπο ένα τρίτο απολύτως τίποτα. Τρία χρόνια αργότερα, έγινε δεύτερη κολονοσκόπηση στους ασθενείς, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είχαν αναπτυχθεί νέοι πολύποδες. Στην ομάδα των ασθενών που δεν είχε χορηγηθεί τίποτα οι 36 στους 178 εμφάνισαν νέους πολύποδες, ενώ στην ομάδα των ασθενών στην οποία χορηγήθηκαν συμπληρώματα φυτικών ινών οι 58 στους 198 εμφάνισαν νέους όγκους. Να σημειωθεί ότι σε εκείνους τους ασθνενείς, στους οποίους χορηγήθηκε συμπλήρωμα ασβεστίου, μόλις οι 28 από 176 ασθενείς, εμφάνισαν νέους πολύποδες.

Ενα διαιτολόγιο πλούσιο σε φρέσκα λαχανικά, θεωρείται ότι προστατεύει την υγεία του εντέρου. Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι ο τρόπος διατροφής παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου, ενός από τους πλέον συχνούς καρκίνους. Συγκεκριμένα, η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, έχει συνδυαστεί με την αύξηση του κινδύνου για την εμφάνιση αυτού του είδους καρκίνου, ενώ από σχετικές έρευνες έχει προκύψει ότι η κατανάλωση λαχανικών, δημητριακών και ασβεστίου έχει ευεργετικά αποτελέσματα.

Ο Tim Key, ειδικός σε θέματα διατροφής και καρκίνου, εκπρόσωπος του Imperial Cancer Research Fund δήλωσε ότι ορισμένα από τα αδενώματα του ορθού, τα οποία δεν είναι κακοήθη, μπορεί τελικά να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν σε καρκίνο. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας επεσήμανε ότι ούτε το ασβέστιο ούτε το ψύλλιο μείωσαν την πιθανότητα ανάπτυξης νέων αδενωμάτων και παρά το γεγονός ότι η αυξημένη ανάπτυξη αδενωμάτων σε ασθενείς οι οποίοι λαμβάνουν ψύλλιο έχει κάποια σημασία, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο ότι ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε φυτικές ίνες μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβές. Για το λόγο αυτό, υγεινό θεωρείται ένα διαιτολόγιο που περιλαμβάνει πολλά λαχανικά, φρούτα και δημητριακά αφού και από τη συγκεκριμένη έρευνα δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία ενοχοποίησής τους με την ανάπτυξη καρκίνου του ορθού, καθώς τα περισσότερα αδενώματα δεν εξελίσσονται σε καρκίνο.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.