Νέο χάπι κατά του καπνίσματος

Νέο χάπι κατά του καπνίσματοςΕνα νέο χάπι κατά του καπνίσματος, φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει ακόμη και μανιώδεις καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα. Το νέο χάπι, που λέγεται Zyban (βουπροπιόνη) και είναι προϊόν της φαρμακευτικής εταιρίας Glaxo Wellcome, όπως ανακοινώθηκε στις 31 Αυγούστου στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πνευμονολογίας, που πραγματοποιήθηκε στην Φλωρεντία, βοήθησε πάνω από το 30% των καπνιστών να σταματήσουν το κάπνισμα για περισσότερο από 1 χρόνο. Η χορήγηση του φαρμάκου διαρκεί 2-3 μήνες και το μηνιαίο κόστος της ανέρχεται σε 20 χιλιάδες δραχμές περίπου.

Η μελέτη για τη δράση του φαρμάκου, πραγματοποιήθηκε συμπεριλαμβάνοντας για πρώτη φορά ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), που εξακολουθούσαν να καπνίζουν, παρά τα σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα που παρουσίαζαν εξ αιτίας του καπνίσματος. Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, που περιλαμβάνει καταστάσεις όπως η χρόνια βρογχίτιδα και το πνευμονικό εμφύσημα, προκαλεί βαθμιαία μη αναστρέψιμες βλάβες στους πνεύμονες και οδηγεί σε αναπνευστική ανεπάρκεια. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 60% των ασθενών με αναπνευστικά προβλήματα εξ αιτίας του καπνίσματος, εξακολουθούν να καπνίζουν! Οι καπνιστές – πάσχοντες από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, υπολογίζονται, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε 600 εκατομμύρια.

‘Το ποσοστό διακοπής του καπνίσματος, στους ασθενείς – καπνιστές, περιορίσθηκε στο 18%, ποσοστό χαμηλότερο από αυτό που παρατηρήθηκε στο γενικό πληθυσμό, αλλά, αυτοί οι άνθρωποι, συνήθιζαν να καπνίζουν περισσότερο από δύο πακέτα τσιγάρα την ημέρα για παραπάνω από 25 χρόνια. Τα ευρήματα που προκύπτουν είναι ιδιαίτερα σημαντικά, αφού όσοι πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, δυσκολεύονται περισσότερο από τους υπόλοιπους να διακόψουν το κάπνισμα. Ωστόσο, η διακοπή του καπνίσματος, είναι ίσως ο μοναδικός τρόπος για να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου τους’, δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου της Λιέγης, Dr. Pierre Bartsch, υπεύθυνος της έρευνας.

Νέο χάπι κατά του καπνίσματοςΟ μηχανισμός δράσης του φαρμάκου, δεν έχει διαλευκανθεί πλήρως, ωστόσο θεωρείται ότι δρα αυξάνοντας τα επίπεδα της ντοπαμίνης στο μεταιχμιακό σύστημα, ενώ παράλληλα επιδρά και στους αδρενεργικούς υποδοχείς του εγκεφάλου. Οι ντοπαμινεργικές και οι αδρενεργικές οδοί του εγκεφάλου, εμπλέκονται στον εθισμό που προκαλεί η νικοτίνη. Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου είναι ξηροστομία, νευρικότητα, αϋπνία και αδυναμία συγκεντρώσεως, συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται ως ένα βαθμό και στην διακοπή του καπνίσματος. Το Zyban, που κυκλοφορεί ήδη στις ΗΠΑ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναμένεται πολύ σύντομα και στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση