Η προπόνηση με βάρη βελτιώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης

Η προπόνηση με βάρη βελτιώνει τα επίπεδα της χοληστερόληςΗ προπόνηση με βάρη και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες, μπορούν να σας απαλλάξουν από τη χοληστερόλη, καθώς και να κάνουν τους μυς σας να αναπτυχθούν περισσότερο, ανακάλυψε μια μελέτη. Φυσιολογικά, η αερόβια άσκηση, όπως το τρέξιμο ή η κολύμβηση, είναι αυτή που αυξάνει την καρδιακή συχνότητα για μία παρατεταμένη χρονική περίοδο και συνιστάται για την αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης.

Η προπόνηση με βάρη βελτιώνει τα επίπεδα της χοληστερόληςΗ μελέτη, ωστόσο, που διεξήχθη από ερευνητές του Εργαστηρίου Εργοφυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Norfolk της Virginia των ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικά περιοδικά «The British Journal of Sports Medicine», ανακάλυψε ότι ασκώντας πίεση στο σώμα με μια ποικιλία “ασκήσεων αντίστασης με βάρη”, κατά τις οποίες τα χέρια και τα πόδια δουλεύουν ενάντια σε μία αντίσταση ένα βάρους, αποτελούσε κι αυτό μια αποτελεσματική τακτική. Αυτό μπορούσε να σημαίνει ότι άνθρωποι όπως οι ασθματικοί, που δυσκολεύονται να εκτελέσουν αερόβιες ασκήσεις λόγω αναπνευστικών περιορισμών, έχουν άλλον έναν τρόπο να ρίξουν τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Οι ερευνητές επέλεξαν αγύμναστες γυναίκες με ηλικία μικρότερη από 35 και τις έβαλαν να εκτελέσουν 50 λεπτά άσκησης τρεις φορές την εβδομάδα. Αυτή περιλάμβανε κάμψεις δικέφαλων μηριαίος, πιέσεις ποδιών και άλλες ασκήσεις με βάρη, μέχρι μυϊκής εξάντλησης. Μετά από 14 εβδομάδες ανακάλυψαν ότι κατά μέσο όρο τα επίπεδα της χοληστερόλης είχαν πέσει κατά 10% και επιπλέον, τα επίπεδα της πιο επικίνδυνης χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας (της LDL) είχαν μειωθεί κατά 14%, σε σύγκριση με μια ομάδα γυναικών που δεν είχε ασκηθεί. Οι γυναίκες δεν έχασαν βάρος αλλά μείωσαν το σωματικό τους λίπος και αύξησαν τη μυϊκή τους μάζα.

Η έρευνα άφησε να εννοηθεί άτι η αύξηση της μυϊκής δύναμης συνέβαλε στην πτώση των επιπέδων της χοληστερόλης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση