Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης σχετίζονται με εμφάνιση Αλτσχάιμερ

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, μπορεί να διαδραματίζουν πολύ πιο σημαντικό ρόλο, απ’ ότι πολλοί μέχρι σήμερα πίστευαν, στην εμφάνιση της νόσου του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων, από την Ιατρική Σχολή της Georgetown, στην οποία προΐσταται ένας Ελληνας ερευνητής, ο Δρ. Βασίλειος Παπαδόπουλος.

Στους ασθενείς που πάσχουν από Αλτσχάιμερ, έχει διαπιστωθεί ότι μία πρωτεΐνη, η οποία ονομάζεται APP και ανευρίσκεται φυσιολογικά σε διάφορα όργανα, μεταξύ των οποίων και ο εγκέφαλος, μετατρέπεται σε β-αμυλοειδές, το οποίο συμβάλει στην δημιουργία των πλακών, που χαρακτηρίζουν την νόσο.

Ο μηχανισμός της μετατροπής της APP σε β-αμυλοειδές είναι άγνωστος, αυτό όμως που διαπιστώθηκε είναι ότι τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αυξάνουν τα επίπεδα του APP και επιταχύνουν τον μηχανισμό σχηματισμού των πλακών. Επιπλέον αυξάνονται και τα επίπεδα της ελεύθερης χοληστερόλης, η οποία είναι ιδιαίτερα τοξική για τα νευρικά κύτταρα.

Οι ερευνητές κατόρθωσαν μάλιστα με τη βοήθεια μίας άλλης πρωτεΐνης να μειώσουν τα επίπεδα της ελεύθερης χοληστερόλης, περιορίζοντας έτσι την τοξική της δράση.

Αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς για συμπεράσματα, όσο αφορά την αιτιοπαθογένεια, αλλά και την θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου του Αλτσχάιμερ, η αναγνώριση παραγόντων που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση