Εισαγωγή στο Αγιουρβεδικό Σύστημα Ιατρικής

Τί είναι με απλά λόγια αυτό το Αγιουρβεδικό σύστημα; Τί σημαίνει Ayurveda;

Είναι εύκολο να προσεγγίσει κανείς το θέμα εάν ξεκινήσει… από την αρχή, δηλαδή από το τί σημαίνει αυτός ο όρος.

Η λέξη “Ayurveda” αποτελείται από δύο συστατικά:
1. -AYUS=Ζωή, Ζωτική Δύναμη, Υγεία
2. -VEDA=Ολοκληρωμένη Γνώση, Επιστήμη

Με τον όρο λοιπόν αυτόν που πρακτικά σημαίνει “Η επιστήμη της Ζωής”, ή “Η Γνώση της Ζωής” υποννοείται ένα σύστημα το οποίο κατ’ αρχήν δεν έχει τίποτα να κάνει με ασθένεια και θεραπεία! Όπως εύκολα μπορεί να παρατηρήσει κανείς, στο όνομά του δεν υπάρχει κάποιο συστατικό που να παραπέμπει σε ένα “πάθος”, όπως συμβαίνει με την ομοιο-παθητική, αλλο-παθητική, κλπ, ούτε όμως και κάποια θεραπεία, όπως είναι η βοτανο-θεραπευτική, η φυτο-θεραπεία, η φυσιο-θεραπεία, και τα σχετικά.

Ο Ayurveda μιλάει για την ίδια τη Ζωή, για την όλη Δημιουργία, για το πώς ξεκίνησε και φτιάχτηκε το Σύμπαν και ο ’νθρωπος. Συνεχίζει με στοιχεία για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων και την κατάσταση των τριών “Επιπέδων Ύπαρξής” τους, του Υλικού “παχυλού” τους σώματος, του Νοητικού τους σώματος και της Εσώτερης Φύσης τους.

Ασχολείται με το πώς αρρωσταίνουν οι άνθρωποι, και ένα μεγάλο μέρος των αγιουρβεδικών κειμένων αφιερώνεται στην Προληπτική Ιατρική, στο πώς δηλαδή τα άτομα δεν θα αρρωστήσουν, σεβόμενα και κυρίως αποδεχόμενα την Αληθινή τους Φύση και ζώντας σε αρμονία με το περιβάλλον τους. Και στο τέλος βέβαια, εάν κάτι δεν πάει καλά και εφόσον ο ’νθρωπος “τα καταφέρει και αρρωστήσει”, περιγράφει και τρόπους για το πώς θα επέλθει η θεραπεία και η αποκατάσταση της Υγείας.

Ποιές θα λέγαμε ότι είναι οι βασικές αρχές αυτού του συστήματος;

Κατα το σύστημα αυτό, ο άνθρωπος για να ζήσει χρειάζεται πέντε λεπτά στοιχεία τα οποία είναι ο Αιθέρας, ο Αέρας, το Πύρ, το Ύδωρ και η Γή και υπάρχουν σε όλη τη Δημιουργία και φυσικά και στον άνθρωπο.

Εξετάζοντας απλά το όλο θέμα μπορεί κανείς να πεί ότι για να υπάρξει η ζωή του κάθε ανθρώπου, αυτός χρειάζεται τροφή για να θρέψει το σώμα του (Γή), νερό για να πιεί (Ύδωρ), ήλιο και φώς (Πύρ), αέρα για να αναπνέει (Αέρας) και χώρο για την ύπαρξή του (Αιθέρας).

Εάν κάτι από όλα αυτά λείψει, τότε το άτομο θα πεθάνει. Τα πέντε αυτά στοιχεία σαν βάση της ύπαρξης της Δημιουργίας, υπάρχουν στα φιλοσοφικά συστήματα όλων των λαών του κόσμου, από την Αρχαία Ελλάδα, την Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία, μέχρι την Κίνα και την Κεντρική Αμερική.

Όταν τα πάντα είναι συντονισμένα, εργάζονται σωστά και τα τρία επίπεδα του Ανθρώπου (Σώμα, Νούς και Φύση) είναι εναρμονισμένα μεταξύ τους και με το περιβάλλον, τότε ο ’νθρωπος απολαμβάνει την κατάσταση που ονομάζεται Υγεία.

Τι λέει ο Ayurveda για τις ασθένειες;

Σύμφωνα με τον Ayurveda, οι ασθένειες πρωτοεμφανίστηκαν όταν ο ’νθρωπος ξέπεσε από τον λεγόμενο “Παράδεισο της Χρυσής Εποχής” όπου όλες οι Αρετές του ήταν πλήρως εκδηλωμένες και άρχισαν σιγά σιγά να διαταράσσουν την τέλεια υγεία που απολάμβανε προηγουμένως.

Η ιστορία του Παράδεισου, ή της Χρυσής Εποχής, αναφέρεται επίσης με μικρές πάλι παραλλαγές όπως και η ύπαρξη των πέντε στοιχείων, στις φιλοσοφικές παραδόσεις των λαών όλου του κόσμου.

Το σύστημα που καλείται να αντιμετωπίσει την κατάσταση της ασθένειας είναι ο Ayurveda με το τρίπτυχο: Hetu (αιτιολογία των ασθενειών), Linga (συμπτωματολογία) και Aushadha (θεραπευτική προσέγγιση).

Και πώς γίνεται αυτό;

Τα πάντα ξεκινούν όταν κάποιος άνθρωπος ανακαλύψει ότι κάτι περίεργο συμβαίνει στην υγεία του. Όταν δηλαδή αρχίσουν να εμφανίζονται διάφορα συμπτώματα που τον ταλαιπωρούν. Εάν αυτά δεν υποχωρήσουν, τότε ο ασθενής θα απευθυνθεί σε κάποιον ιατρό αναζητώντας βοήθεια για να θεραπευτεί.

Ο ιατρός θα πρέπει τώρα ξεκινώντας από τα συμπτώματα (Linga) της ασθένειας την οποία παρουσιάζει ο ασθενής του, να αναζητήσει τις βαθύτερες αιτίες (Hetu – κοινή ρίζα με την Ελληνική λέξη Αίτιο) που τον οδήγησαν στην ασθένεια και στη συνέχεια δίνοντας τις κατάλληλες θεραπευτικές οδηγίες (Aushadha), να τον οδηγήσει και πάλι στην κατάσταση της Υγείας.

H πορεία που θα ακολουθήσει ο ιατρός στην προσπάθειά του να βοηθήσει τον ασθενή του θα περάσει από κάποια σημαντικά στάδια, με σημείο “κλειδί” την έρευνα για να διαγνωσθούν πιθανές ανισορροπίες του οργανισμού. Εδώ θα χρειαστεί ένα λεπτομερές ιστορικό, κλινική εξέταση, εργαστηριακές εξετάσεις και γενικά όλα όσα χρειάζονται για τη σωστή διάγνωση των αιτιών της ασθένειας, για τα οποία βέβαια χρειάζεται άνεση χρόνου.

Θα ακολουθήσουν θεραπευτικές οδηγίες με τη χρήση φαρμάκων, βοτάνων, οδηγιών διατροφής, τεχνικών αναπνοής, κλπ.

Εκείνο που πρέπει να τονισθεί, είναι ότι η Υγεία στον Ayurveda δεν θεωρείται αυτοσκοπός, δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά μάλλον μια απαραίτητη κατάσταση και προϋπόθεση για την Πνευματική Εξέλιξη του Ανθρώπου.

Ο σκοπός της ζωής δεν είναι απλώς να ζεί κανείς “υγιής”, ενώ ταυτόχρονα είναι χαμένος στις καθημερινές του συνήθειες, ξεχνώντας την πνευματικότητά του. Είναι μάλλον να αναζητήσει το πραγματικό νόημα της Ζωής. Να συνειδητοποιήσει και να ξαναθυμηθεί την Αληθινή του Φύση.

Στο επόμενο άρθρο θα προχωρήσουμε σε περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς εφαρμόζεται σήμερα το Αγιουρβεδικό Σύστημα Ιατρικής και τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας για να αναγνωρίσει τις βαθύτερες αιτίες των ασθενειών που πιθανώς τον ταλαιπωρούν.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση