Τα τριγλυκερίδια δεν είναι αθώα!

Τα τριγλυκερίδια δεν είναι αθώα!Φαίνεται οτι οι αυξημένες τιμές τριγλυκεριδίων στο αίμα αυξάνουν την πιθανότητα καρδιαγγεικού κινδύνου, ακόμα και όταν τα επίπεδα χοληστερίνης είναι φυσιολογικά.

Τα τριγλυκερίδια είναι ένας απο τους τύπους λιπαρών οξέων που κυκλοφορούν στο αίμα και η αύξηση τους συνδυάζεται με μεγάλο κίνδυνο παγκρεατίτιδας. Ένας άλλος τύπος λιπαρών οξέων που κυκλοφορεί στο αίμα, η χοληστερίνη σχετίζεται άμεσα με τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων. Ο ακριβής ρόλος των τριγλυκεριδίων, όσον αφορά τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων, δεν έχει προσδιορισθεί και σε κάθε περίπτωση οι γιατροί θεωρούν οτι είναι μάλλον πολύ μικρός.

Τα αποτελέσματα μιάς πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation (2000;201:2777-2782) αναθεωρούν πλήρως αυτές τις απόψεις. Η Dr. Melissa A. Austin και οι συνεργάτες της απο το Πανεπιστήμιο Washington στο Seattle παρακολούθησαν και κατέγραψαν τον κίνδυνο θανάτου απο καρδιαγγειακή νόσο ανθρώπων με αυξημένα τριγλυκερίδια μόνο (και φυσιολογικές τιμές της χοληστερίνης) και τον σύγκριναν με αυτόν των υγιών.

Απο τα αποτελέσματα διαπίστωσαν οτι αυτοί που είχαν αυξημένα τριγλυκερίδια είχαν τριπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν απο καρδιακό νόσημα σε σχέση με αυτούς που είχαν φυσιολογικές τιμές. ‘Φυσικά δεν είναι γνωστό αν η φαρμακευτική διόρθωση της υπερτριγλυκεριδαιμίας ελαττώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο’ καταλήγει η Melissa Austin.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση