To Βιάγκρα είναι ασφαλές ακόμη και σε καρδιοπαθείς λένε τώρα οι επιστήμονες.

Απο τις πρώτες εβδομάδες κυκλοφορίας του το Βιάγκρα ενοχοποιήθηκε για αιφνίδιους θανάτους και παρουσίασε αρκετές επιλοκές, με αποτέλεσμα την περιορισμένη κίνηση του. Συσχετίσθηκε μάλιστα η χρήση του με καρδιοαγγεικά επεισόδια, ιδιαίτερα σε άνδρες άνω των 50 ετών. Νεώτερη μελέτη αναιρεί εν μερει τουλάχιστον αυτή την άποψη.

Συγκεκριμένα στο περιοδικό New England Journal of Medicine (2000;342:1622-7) δημοσιεύονται τα αποτελέσματα μελέτης που δείχνουν οτι το φάρμακο δεν είναι επικίνδυνο σε καρδιοπαθείς που δεν λαμβάνουν νιτρώδη φάρμακα. Στη μελέτη ο Howard C. Herrmann, του Πανεπιστημίου της Pennsylvania και οι συνεργάτες του μέτρησαν την επίδραση ένος δισκίου του φαρμάκου στο κυκλοφοριακό και στο αναπνευστικό σε 14 άνδρες που είχαν στεφανιαία νόσο. Ειδικότερα όλοι οι άνδρες είχαν αποφραγμένη τουλάχιστον μια στεφανιαία αρτηρία κατά 70% και αρκετοί είχαν παράγοντες κινδύνου όπως κάπνισμα, σακχαρώδη διαβήτη ή υπέρταση.

Κατά την διάρκεια παρακολούθησης που διήρκεσε 45 λεπτά δεν παρατηρήθηκε κάποια σημαντική μεταβολή στην καρδιακή ή την αναπνευστική λειτουργία. Αυτό οδήγησε το Herrmann να θεωρεί οτι το φάρμακο είναι ασφαλές. Αντίθετα εάν οι άνδρες έπαιρναν νιτρώδη εδημιουργείτο ένας επικίνδυνος συνδυασμός που είχε επιτώσεις στην ροή του αίματος απο την καρδιά.

Οι ερευνητές θεωρούν οτι οι επιπλοκές που παρατηρήθηκαν παλαιότερα συνέβησαν για άλλους λόγους, όπως το υπερβολικό σωματικό και συναισθηματικό στρες που είχαν ορισμένοι στο σεξ.
Ας σημειωθεί εδώ οτι η έρευνα υποστηρίχθηκε οικονομικά απο την κατασκευάστρια εταιρία του Βιάγκρα πράγμα που κάνει την υπόλοιπη επιστημονική κοινότητα επιφυλακτική ως προς τη ερμηνεία των αποτελεσμάτων αυτών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση