Με το τσιγάρο στο χέρι… στον γυναικολόγο.

«Μία στις πέντε Ελληνίδες εξακολουθεί να καπνίζει στην εγκυμοσύνη, θέτοντας το έμβρυό της σε κίνδυνο» ενώ ταυτόχρονα κάνουν καταχρήσεις σε επισκέψεις και εξετάσεις στον μαιευτήρα, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αυτά ήταν μερικά από τα συμπεράσματα του συνεδρίου που διοργάνωσε η Α΄ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών το περασμένο διήμερο. Ο αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής-Νεογνολογίας κ. Δ.Αναγνωστάκης επισήμανε ότι οι γυναίκες που καπνίζουν κατά την εγκυμοσύνη γεννούν μωρά με μικρότερο βάρος, τα οποία παρουσιάζουν και συχνότερα αναπνευστικά προβλήματα. Την τελευταία 15ετία αυξήθηκαν τα νεογέννητα με βάρος μικρότερο από 2.500 γρ.(απο 5% σε 7,5%) και ένας από τους λόγους είναι και το κάπνισμα κατά την διάρκεια τηε εγκυμοσύνης.

Αν και από τα προηγούμενα φαίνεται ότι οι Ελληνίδες αδιαφορούν για το παιδί που κυοφορούν, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής κ. Τζουμάκα-Μπακούλα ανέφερε ότι γίνεται κατάχρηση σε επισκέψεις και εξετάσεις στον γυναικολόγο από τις μέλλουσες μητέρες.

Οι Ελληνίδες πηγαίνουν στον μαιευτήρα τους 9 φορές, κατά μέσον όρο, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους και κάνουν πάνω από 7 υπερηχογραφήματα, οι μισές από αυτές, ενώ σε μια φυσιολογική κύηση δεν χρειάζονται πάνω από τρία υπερηχογραφήματα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση