υποταση | ΠεΣΥ τι σημαινει | εκκολπωματα εντερου | αντιρετροϊκά και βραχνάδα | ποια θερμοκρασια θεωρειται δεκατα

ΔΥΣΠΝΟΙΑ


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Είναι το αίσθημα «έλλειψης αέρα», ανεξαρτήτως από το αίτιο που το προκαλεί.

Η δύσπνοια ως σύμπτωμα μπορεί να προκαλείται από πληθώρα νόσων και καταστάσεων. Από το πιο απλό (π.χ. άγχος) μέχρι τη σοβαρού βαθμού καρδιακή ανεπάρκεια η δύσπνοια είναι πάντοτε σύμπτωμα που προκαλεί στον μεν ασθενή αγωνία στον δε ιατρό το αίσθημα του σοβαρού και επείγοντος προς επίλυση, προβλήματος.
Η δύσπνοια μπορεί να συνοδεύει σχεδόν όλες τις παθήσεις στην καρδιολογία. Ετσι στη στεφανιαία νόσο μπορεί ο ασθενής να αισθάνεται δύσπνοια στην προσπάθεια και όχι στηθάγχη που είναι το κυριότερο και χαρακτηριστικότερο εύρημα στην στεφανιαία νόσο. Συνήθως όμως η δύσπνοια συνοδεύει την καρδιακή ανεπάρκεια. Διακρίνεται μάλιστα σε πολλές μορφές.

Δύσπνοια προσπαθείας : είναι η δύσπνοια που εκλύεται στην προσπάθεια και υφίεται με την διακοπή της προσπάθειας. Υπάρχουν και διαβαθμίσεις ανάλογα με το μέτρο της προσπάθειας (π.χ. δύσπνοια στην ελάχιστη κόπωση).

Δύσπνοια κατακλίσεως ή ορθόπνοια : είναι η δύπνοια που εκλύεται στην ήπτια θέση και ανακουφίζεται ή εξαφανίζεται στην καθιστή ή ορθία θέση.

Τρεπόπνοια : είναι το αντίθετο της δύσπνοιας κατακλίσεως. Αυτή εκλύεται σε όρθια θέση.

Παροξυσμική νυκτερινή δύσπνοια : Είναι εκδήλωση καρδιακής ανεπάρκειας με το χαρακτηριστικό ότι ο ασθενής την εκδηλώνει λίγες ώρες μετά την νυκτερινή κατάκλιση. Διαρκεί 10-20 λεπτά και ο ασθενής την αντιμετωπίζει κρεμόντας τα πόδια από το κρεβάτι και ερχόμενος σε καθιστή θέση.

Οξύ πνευμονικό οίδημα (καρδιακή κάμψη) : είναι εκδήλωση βαρειάς και οξείας καρδιακής ανεπάρκειας. Ο πάσχων έχει δύσπνοια έντονη, που προκαλεί αγωνία επικειμένου θανάτου και που δεν ανακουφίζεται με οτιδήποτε παρά μόνον με άμεση και δραστική χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί η δύσπνοια της υστερίας όπου χωρίς να υπάρχει καρδιολογικό πρόβλημα ο ασθενής δυσπνοεί έντονα λόγω ερεθισμού του κέντρου της αναπνοής από την όλη κατάσταση.

Ανάλογα με την προέλευση της και τη βαρύτητα η δύσπνοια αντιμετωπίζεται με ποικίλλους τρόπους. Χορήγηση οξυγόνου, φαρμακευτικά (βρογχοδιασταλτικά, διουρητικά, δακτυλίτιδα, κορτιζόνη, ινότροπα φάρμακα), με παρακέντηση υπεζωκοτικής συλλογής αν είναι μεγάλη η ποσότητα του υγρού,με παρακέντηση περικαρδιακής συλλογής αν προκαλεί συμπίεση της καρδιάς, με παροχέτευση αν πρόκειται για δύσπνοια οφειλόμενη σε πνευμονοθώρακα ή αιμοθώρακα ή συνδυασμό αυτών. Σε τελικό στάδιο και εφ’ όσον η κατάσταση του ασθενούς χειροτερεύει μπορεί να απαιτηθεί η σύνδεσή του με αναπνευστήρα σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Είναι επομένως απαραίτητη η έγκαιρη και σωστή διάγνωση της αιτιολογίας της δύσπνοιας , προκειμένου να γίνει η σωστή θεραπευτική προσέγγιση.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.