Δίαιτα πλούσια σε ίνες βοηθά στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Μία δίαιτα πλούσια σε ίνες δηλαδή που αποτελείται κατα βάσην απο λαχανικά και όσπρια φαίνεται οτι διευκολύνει τους διαβητικούς τύπου 2 να ελέγχουν καλύτερα το σάκχαρο τους. Στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (ή μη ινσουλινοεξαρώμενο διαβήτη) τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνουν επειδή το σώμα γίνεται ανθεκτικό(δεν ανταποκρίνεται ικανοποιητικά) στην ινσουλίνη. Θεραπευτικά μέτρα που λαμβάνονται είναι τα αντιδιαβητικά φάρμακα, η υποθερμιδική δίαιτα και η άσκηση.

Αυτή η δίαιτα είναι ήδη γνωστό οτι βοηθά την ελλάτωση της χοληστερίνης στους διαβητικούς, αλλά ο ρόλος της στην ρύθμιση του σακχάρου ήταν αδιευκρίνιστος. Οι Abhimaniyu Garg και συνεργάτες δημοσιεύουν στο New England Journal of Medicine τα αποτελέσματα τους απο μιά τέτοια διατροφή.

Συγκεκριμένα παρηκολούθησαν 14 διαβητικούς για 6 εβδομάδες. Οι μισοί έλαβαν δίαιτα που περιείχε καθημερινά 24 γραμμάρια ινών ημερησίως και οι άλλοι μισοί έλαβαν δίαιτα με διπλάσια ποσότητα ινών. Και οι δύο δίαιτες είχαν τον ίδιο αριθμό θερμίδων. Μετά 6 εβδομάδες το βάρος των συμμετεχόντων δεν είχε αλλάξει, αλλά παρατηρήθηκε μια ελλάτωση του σακχάρου κατά 9% σε αυτούς που ελάμβαναν δίαιτα πλούσια σε ίνες. Οι ερευνητές συμπεραίνουν οτι οι διαβητικοί πρέπει να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότηυτες ινών και ιδιαίτερα αυτές που ονομάζονται διαλυόμενες ίνες. Αυτές βρίσκονται σε φρούτα όπως πεπόνι, πορτοκάλλι, γκρεϊπφρούτ, αλλά και στην πατάτα, τα κολοκυθάκια και τα όσπρια.

Για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε τι σημαίνει αυτή η μείωση κατά 9% του σακχάρου ας σημειωθεί εδώ οτι περίπου ίδια είναι η μείωση που πετυχαίνει ένα αντιδιαβητικό χάπι.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση