αποβολή εμβρύου | αντισώματα cmv igg θετικο | χασμοδοντια | αντισωματα cmv igm θετικο | μαστιτιδα στο σκυλο

Ουρολοίμωξη


Άλλες ονομασίες

Κυστίτιδα, πυελονεφρίτιδα.

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος με κάποιο παθογόνο μικροοργανισμό.

Παθογένεια

Ο συχνότερος τρόπος μόλυνσης του ουροποιητικού συστήματος είναι η ανιούσα οδός δηλαδή η διείσδυση του μικροβίου απο την ουρήθρα στην κύστη και απο εκει στον ουρητήρα και τους νεφρούς. Αυτός ο τρόπος είναι πάρα πολυ συχνός ιδιαίτερα στις γυναίκες για ανατομικούς λόγους. ’λλος τρόπος πρόκλησης ουρολοίμωξης είναι εξαιτίας της λίμνασης που συμβαίνει απο την απόφραξη της ομαλής ροής των ούρων λόγω λιθίασης (πέτρας) η διόγκωσης του προστάτη. Η συχνότερη αιτία ουρολοίμωξης είναι το κολοβακτηρίδιο.

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ

Στην περίπτωση που τα μικρόβια έχουν προσβάλλει μόνο την κύστη τότε έχουμε κυστίτιδα, ενώ αν προσβάλλουν και τους νεφρούς μιλουμε για πυελονεφρίτιδα.

Κλινική εικόνα

Στην περίπτωση της κυστίτιδας παρουσιάζονται τσούξιμο στην ούρηση , συχνουρία, βάρος στην κοιλιά και μερικές φορές μικρός πυρετός. Εαν το μικρόβιο προσβάλλει τους νεφρούς (πυελονεφρίτιδα) τότε εκδηλώνεται μεγάλος πυρετός με ρίγος, έντονος πόνος στην περιοχή των νεφρών, και δυσουρικά ενοχλήματα.

Διάγνωση

Με την γενική εξέταση ούρων διαπιστώνουμε την ύπαρξη ουρολοίμωξης με την καλλιέργεια ανιχνεύουμε το υπεύθυνο μικρόβιο και με το αντιβιόγραμμα προσδιορίζουμε την ευαισθησία του μικροβίου στα αντιβιοτικά.

Αντιμετώπιση

Με την χορήγηση του κατάλληλου αντιβιοτικού που υποδείκνυει το αντιβιόγραμμα. Εαν αυτο δεν είναι εφικτό να γίνει χορηγείται συνήθως εμπειρικά τριμεθοπρίμη /σουλφομεθοξαζόλη η αμπικιλλίνη.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.