Ουρολοίμωξη

Άλλες ονομασίες

Κυστίτιδα, πυελονεφρίτιδα.

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος με κάποιο παθογόνο μικροοργανισμό.

Παθογένεια

Ο συχνότερος τρόπος μόλυνσης του ουροποιητικού συστήματος είναι η ανιούσα οδός δηλαδή η διείσδυση του μικροβίου απο την ουρήθρα στην κύστη και απο εκει στον ουρητήρα και τους νεφρούς. Αυτός ο τρόπος είναι πάρα πολυ συχνός ιδιαίτερα στις γυναίκες για ανατομικούς λόγους. ’λλος τρόπος πρόκλησης ουρολοίμωξης είναι εξαιτίας της λίμνασης που συμβαίνει απο την απόφραξη της ομαλής ροής των ούρων λόγω λιθίασης (πέτρας) η διόγκωσης του προστάτη. Η συχνότερη αιτία ουρολοίμωξης είναι το κολοβακτηρίδιο.

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ

Στην περίπτωση που τα μικρόβια έχουν προσβάλλει μόνο την κύστη τότε έχουμε κυστίτιδα, ενώ αν προσβάλλουν και τους νεφρούς μιλουμε για πυελονεφρίτιδα.

Κλινική εικόνα

Στην περίπτωση της κυστίτιδας παρουσιάζονται τσούξιμο στην ούρηση , συχνουρία, βάρος στην κοιλιά και μερικές φορές μικρός πυρετός. Εαν το μικρόβιο προσβάλλει τους νεφρούς (πυελονεφρίτιδα) τότε εκδηλώνεται μεγάλος πυρετός με ρίγος, έντονος πόνος στην περιοχή των νεφρών, και δυσουρικά ενοχλήματα.

Διάγνωση

Με την γενική εξέταση ούρων διαπιστώνουμε την ύπαρξη ουρολοίμωξης με την καλλιέργεια ανιχνεύουμε το υπεύθυνο μικρόβιο και με το αντιβιόγραμμα προσδιορίζουμε την ευαισθησία του μικροβίου στα αντιβιοτικά.

Αντιμετώπιση

Με την χορήγηση του κατάλληλου αντιβιοτικού που υποδείκνυει το αντιβιόγραμμα. Εαν αυτο δεν είναι εφικτό να γίνει χορηγείται συνήθως εμπειρικά τριμεθοπρίμη /σουλφομεθοξαζόλη η αμπικιλλίνη.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση