προβλημα κινητικοτητας του πεπτικου συστηματος | ποσοστα υπογονιμοτητας στην ελλαδα

Γαστρεντερίτις


Άλλες ονομασίες

Διάρροια.

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Λοίμωξη του γαστρεντερικού συστήματος του ξενιστή απο μικρόβια που προκαλούν διάρροια. Συχνότερα μικρόβιο είναι το κολοβακτηρίδιο ( E. coli).

Παθογένεια

Μικρόβια που προκαλούν γαστρεντερίτιδα είναι το κολοβακτηρίδιο ( E. coli), το κλωστηρίδιο το διαθλαστικό, ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, η σαλμονέλλα, η σιγκέλλα και άλλα. Η διάρροια προκαλείται είτε απο προσβολή του εντερικού τοιχώματος, είτε απο παραγωγή απο το μικρόβιο ουσιών που βλάπτουν το έντερο (τοξίνες).

Πρόληψη

Η τήρηση των γενικών κανόνων υγιεινής είναι η καλύτερη πρόληψη. Συγκεκριμένοι κανόνες είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών, το προσεκτικό πλύσιμο των φρούτων και λαχανικών, η χρήση ψυγείου για την διατήρηση των τροφίμων και άλλα.

Κλινική εικόνα

Τα συμπτώματα ξεκινούν λίγες ώρες μετά την μόλυνση με διαρροικές υδαρείς κενώσεις και μερικές φορές συνυπάρχει εμετός και ναυτία. Πυρετός υπάρχει ενίοτε και συνήθως σημαίνει βαρύτερη πορεία της νόσου.

Διάγνωση

Γίνεται με εξέταση δείγματος κοπράνων μακροσκοπική, μικροσκοπική και καλλιέργεια.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία περιλαμβάνει την αντικατάσταση των υγρών και σε ορισμένες βαρειές περιπτώσεις την χορήγση τετρακυκλίνης η τριμεθοπρίμης / σουλφομεθοξαζόλης.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.