Ιοντοφόρεση

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Ιοντοφόρεση ονομάζεται η μεταφορά ιόντων διαφόρων φαρμακευτικών ουσιών, διαμέσου του δέρματος και με τη βοήθεια συνεχούς ηλεκτρικού ρεύματος στους ιστούς.

Πως γίνεται

Όταν σε νερό είναι διαλυμένα ανόργανα άλατα, οξέα ή βάσεις τότε το υδάτινο διάλυμα άγει το ηλεκτρικό ρεύμα και ονομάζεται ηλεκτρολύτης. Αν ένα συνεχές ηλεκτρικό ρεύμα περάσει μέσα από το διάλυμα παρατηρείται μια κίνηση των ιόντων του διαλύματος. Έτσι τα θετικά ιόντα μετακινούνται προς τον αρνητικό πόλο του κυκλώματος και τα αρνητικά προς τον θετικό. Χρησιμοποιώντας διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα διαλυμένα σε ηλεκτρολυτικό διάλυμα, με τη βοήθεια συνεχούς ηλεκτρικού ρεύματος μπορούμε να πετύχουμε μεταφορά των ιόντων των σκευασμάτων αυτών διαμέσου του δέρματος στους πάσχοντες ιστούς. Όσο μεγαλύτερη είναι η ένταση του ρεύματος, όσο μεγαλύτερος ο χρόνος εφαρμογής και όσο μικρότερη η αντίσταση που παρουσιάζουν το δέρμα και οι ιστοί στη μεταφορά των ιόντων, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα φαρμάκου μπορεί να εισαχθεί στους ιστούς σε διαφορετικό βάθος.

Ενδείξεις

Τα τελευταία χρόνια η ιοντοφόρεση χρησιμοποιείται σε μεγάλο αριθμό περιστατικών, μολονότι η διαδικασία εφαρμογής της είναι χρονοβόρα και σε πολλές περιπτώσεις ο ακριβής υπολογισμός της δοσολογίας της φαρμακευτικής ουσίας που εισέρχεται στους ιστούς, είναι δύσκολο να υπολογισθεί. Η συμπτωματική καθώς και η ουσιαστική θεραπευτική της αξία στην αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων, είναι ικανοποιητική.

Για την επιτυχή εφαρμογή της ιοντοφόρεσης και την αποφυγή ερεθισμού και εγκαυμάτων του δέρματος θα πρέπει ο φυσιοθεραπευτής να γνωρίζει καλά την παθολογία του περιστατικού, το κατάλληλο φαρμακευτικό παρασκεύασμα, την ενδεχόμενη αλλεργικότητα του ασθενούς στο φάρμακο. Ακόμη θα πρέπει να επιθεωρεί και να καθαρίζει σχολαστικά το δέρμα και να ενημερώνει τον ασθενή για τη θεραπεία, τονίζοντάς του να αναφέρει οποαδήποτε ενόχληση αισθανθεί κατά τη διάρκειά της.

Έτσι η ισταμίνη λόγω της αγγειοδιασταλτικής της επίδρασης χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση αρθραλγιών, ενώ το ασβέστιο λόγω της αναλγητικής επίδρασής του στο νευρικό σύστημα χρησιμοποείται κυρίως σε οστεοπορωτικές καταστάσεις. Η ξυλοκαϊνη έχει κυρίως αναλγητική δράση και η υδροκορτιζόνη αντιφλεγμονώδη και χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση οξέων και χρόνιων φλεγμονωδών καταστάσεων όπως ρευματοειδούς αρθρίτιδας, οστεοαρθρίτιδας, ορογονοθυλακίτιδας, περιαρθρίτιδας, τενοντίτιδας, κακώσεων των μυών και των συνδέσμων. Η επιλογή του φαρμακευτικού σκευάσματος γίνεται από το θεράποντα γιατρό.

Αντενδείξεις

Η εφαρμογή της ιοντοφόρεσης αντενδείκνυται σε ασθενείς με μειωμένη αίσθηση στην υπό θεραπεία περιοχή, σε αλλεργικούς στο φαρμακευτικό σκεύασμα ασθενείς και σε περιοχές του δέρματος με ανοικτές πληγές.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση