Ασκηση και κυτταρίτιδα

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Ο καλύτερος τρόπος για την απομάκρυνση της κυτταρίτιδας (σε απλές και όχι πολυπαραγοντικές περιπτώσεις) είναι η αερόβια άσκηση χαμηλής έντασης, σε συνδυασμό με προπόνηση με βάρη και μείωση της θερμιδικής πρόσληψης από τροφές που περιέχουν πολλά κεκορεσμένα λίπη. Η τοπική άσκηση δεν βοηθά στην απομάκρυνση της κυτταρίτιδας, αν δεν συνδυάζεται με αερόβια άσκηση, η οποία συμβάλλει στην κινητοποίηση και καύση λιπαρών οξέων, για ενέργεια.

Τι είναι κυτταρίτιδα

Κυτταρίτιδα είναι η κατάσταση όπου μεγάλο ποσοστό λιπώδους ιστού συγκεντρώνεται σε διάφορες περιοχές του σώματος (συνήθως στους γλουτούς, τους μηρούς, την κοιλιά), συνδέεται με τους γύρω συνεκτικούς ιστούς και αντιστέκεται στη διάσπασή του. Η κυτταρίτιδα είναι πάθηση και όχι μια «φυσιολογική» κατάσταση όπως συνήθως εκλαμβάνεται.

Αιτίες εμφάνισης κυτταρίτιδας

Η κυτταρίτιδα είναι πολυπαραγοντική ασθένεια. Πολλές φορές οφείλεται σε αιτίες μικροβιακές (μολύνσεις), αλλεργικές και στην κακή κυκλοφορία του αίματος. Για τις γυναίκες με φυσιολογικό βάρος, η αιτία τις περισσότερες φορές είναι τα κυκλοφορικά προβλήματα που συνδυάζονται με τις επιδράσεις των γυναικείων ορμονών. Για τις παχύσαρκες γυναίκες τα αίτια αναζητούνται κυρίως στο παραπανίσιο βάρος. Ο λόγος που στους άντρες η κυτταρίτιδα δεν εμφανίζεται τόσο συχνά με την αντιαισθητική όψη «φλούδας πορτοκαλιού», δεν είναι η ανυπαρξία της, αλλά η διαφορετική διάταξη των λιποκυττάρων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση