αγχος κ καρδια | γιατροι για οστεομυελιτιδα | νεκρωση δοντιου | τριχοτιλλομανία | εξετασεις αιματος για γυναικες

Αιφνίδιος θάνατος (κατά την άθληση)


Η χειρότερη επιπλοκή που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια ή μετά το τέλος μιας αθλητικής δραστηριότητας, είναι ο θάνατος του αθλούμενου. Χαρακτηρίζεται ως άμεσος θάνατος όταν συμβαίνει μέσα σε 20 δευτερόλεπτα, από την εμφάνιση κάποιων συμπτωμάτων ή ως αιφνίδιος θάνατος, όταν εμφανίζεται μέσα σε 24 ώρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα αίτια αφορούν διαταραχές του καρδιαγγειακού συστήματος των αθλουμένων. Αλλα λιγότερο συχνά αίτια είναι οι οξείς τραυματισμοί και η θερμοπληξία. Σε άτομα μικρότερα της ηλικίας των 35 ετών, οι κυριότερες αιτίες που οδηγούν σε αιφνίδιο θάνατο είναι οι συγγενείς ανωμαλίες των στεφανιαίων αρτηριών, η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια και σε μικρότερο ποσοστό η αθηροσκλήρωση των στεφανιαίων αρτηριών. Πιο σπάνιες αιτίες είναι η πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας, η συμφορητική μυοκαρδιοπάθεια, η οξεία μυοκαρδίτιδα, η στένωση της αορτής κ.α.

Στο 90% των περιπτώσεων ο αιφνίδιος θάνατος εμφανίζεται σε άντρες αθλητές, ενώ τα αγωνίσματα στα οποία συμβαίνουν οι περισσότεροι θάνατοι είναι κατά σειρά συχνότητας οι δρόμοι μεγάλων αποστάσεων, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, η κολύμβηση ( ιδιαίτερα σε χαμηλή θερμοκρασία ), το jogging, το squash, το τέννις, η πάλη κ.α. Σε άτομα μεγαλύτερα των 35 ετών το 97% των περιπτώσεων αιφνιδίου θανάτου οφείλεται στην αθηροσκληρωτική νόσο των στεφανιαίων αρτηριών, ενώ ως άλλες αιτίες αναφέρονται η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, οι συγγενείς ανωμαλίες των στεφανιαίων αγγείων, οι βαλβιδοπάθειες, οι μυοκαρδίτιδες, οι αρρυθμίες κ.α. Στη συντριπτική πλειοψηφία τα περιστατικά αφορούν τους άνδρες και τα αγωνίσματα όπου αναφέρονται οι περισσότεροι θάνατοι είναι οι δρόμοι και το σκι αποστάσεων, το squash και τα ομαδικά αγωνίσματα. Ο κίνδυνος εμφάνισης αιφνιδίου θανάτου σε άνδρες πάνω από 35 ετών, που συμμετέχουν σε αγωνίσματα που απαιτούν έντονη προσπάθεια είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από ότι αν τα άτομα αυτά βρίσκονταν σε ανάπαυση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αιφνίδιου θανάτου προυπήρχαν κάποια συμπτώματα που δυστυχώς δεν αξιολογήθηκαν σωστά. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα συμπτώματα προηγήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ σε άλλες εμφανίστηκαν μόνο την ημέρα του τραγικού συμβάντος. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι ο θωρακικός πόνος, η ανεξήγητη ζάλη, η αδικαιολόγητη κόπωση και το έκδηλο αίσθημα παλμών κατά τη διάρκεια ή μετά το τέλος της αθλητικής δραστηριότητας

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.