Δίαιτα διαρροιών – γενικές οδηγίες

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα στις περιπτώσεις διάρροιας, είναι η αναπλήρωση των χαμένων υγρών και η επαναφορά της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών. Η αναπλήρωση των υγρών μπορεί να γίνει με τη λήψη νερού, αφεψημάτων ή και ισοτονικών διαλυμάτων ώστε να επιτευχθεί παράλληλα και η αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών.

Οταν είναι δυνατή η λήψη τροφής, θα πρέπει η διατροφή να βασίζεται σε ένα ήπιο διαιτολόγιο πλούσιο σε ενέργεια και πρωτεΐνες, το οποίο παράλληλα να περιέχει όλες τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία. Παράλληλα πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η αυξημένη λήψη υγρών.

Θα πρέπει επίσης να περιοριστεί η λήψη των διαιτητικών ινών και των γαλακτοκομικών προϊόντων ανάλογα με την αιτιολογία της διάρροιας.

Σε μερικές περιπτώσεις ίσως είναι απαραίτητο να μειωθεί και η πρόσληψη λίπους.

Οι υδατάνθρακες θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό της προσλαμβανόμενης ενέργειας (50-60%) με έμφαση στο άμυλο και τους απλούς υδατάνθρακες δηλαδή λευκό ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, ζάχαρη.

Οι πρωτεϊνες πρέπει να προέρχονται κυρίως από τρόφιμα ζωικής ώστε να λαμβάνονται πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Προτείνεται επίσης η λήψη πολλών και μικρών γευμάτων ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση