περιαρθριτιδα | μηνισκος | λοιμωδης αναιμια γατας | τρανσαμινασες | ποσα γρ ειναι ενα ολοκληρο σπανακι;

Παντοθενικό οξύ


Τί είναι

Το παντοθενικό οξύ αποτελεί τμήμα του συνένζυμου Α, μόριο το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στον καταβολισμό των μακροδιατροφικών θρεπτικών συστατικών.

Ποιός είναι ο ρόλος της

Η παντοθενικό οξύ είναι βιταμίνη απαραίτητη για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων διότι αποτελεί συστατικό συνένζυμου του μεταβολισμού τους. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη σύνθεση αντισωμάτων, στο μεταβολισμό ορισμένων ανόργανων στοιχείων και ιχνοστοιχείων και είναι απαραίτητο για τη διατήρηση φυσιολογικών επίπέδων γλυκόζης αίματος.

Τι προκαλεί η έλλειψη

Ελλειψη παντοθενικού οξέος μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, πονοκέφαλους, ζαλάδες μυϊκό κάματο και γαστροεντερικές διαταραχές. Λόγω του ό,τι το παντοθενικό οξύ είναι πλατιά διαδεδομένο σε πολλά τρόφιμα, σπάνια έχουν αναφερθεί περιπτώσεις έλλειψης της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Τι προκαλεί η υπερπρόσληψη

Η υπερπρόσληψη παντοθενικού οξέος δεν έχει συνδυαστεί με σημάδια τοξικότητας, ακόμα και σε μεγάλη πρόσληψη για περίπου 2 μήνες.

Πηγές

Το παντοθενικό οξύ βρίσκεται κυρίως στο συκώτι, τα νεφρά και τα δημητριακά (αλεύρι, ρύζι). Καλές πηγές αποτελούν επίσης οι ξηροί καρποί και τα οστρακοειδή.

Προτεινόμενη πρόσληψη

Σπανιότατα έχουν αναφερθεί προβλήματα έλλειψης παντοθενικού οξέος οπότε δεν έχουν οριστεί και ακριβείς συστάσεις για ημερήσια πρόσληψη. Πάντως 3-7 mg ημερησίως θεωρείται ασφαλής πρόσληψη ακόμα και για έγκυες και θηλάζουσες μητέρες.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.