Παντοθενικό οξύ

Τί είναι

Το παντοθενικό οξύ αποτελεί τμήμα του συνένζυμου Α, μόριο το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στον καταβολισμό των μακροδιατροφικών θρεπτικών συστατικών.

Ποιός είναι ο ρόλος της

Η παντοθενικό οξύ είναι βιταμίνη απαραίτητη για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων διότι αποτελεί συστατικό συνένζυμου του μεταβολισμού τους. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη σύνθεση αντισωμάτων, στο μεταβολισμό ορισμένων ανόργανων στοιχείων και ιχνοστοιχείων και είναι απαραίτητο για τη διατήρηση φυσιολογικών επίπέδων γλυκόζης αίματος.

Τι προκαλεί η έλλειψη

Ελλειψη παντοθενικού οξέος μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, πονοκέφαλους, ζαλάδες μυϊκό κάματο και γαστροεντερικές διαταραχές. Λόγω του ό,τι το παντοθενικό οξύ είναι πλατιά διαδεδομένο σε πολλά τρόφιμα, σπάνια έχουν αναφερθεί περιπτώσεις έλλειψης της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Τι προκαλεί η υπερπρόσληψη

Η υπερπρόσληψη παντοθενικού οξέος δεν έχει συνδυαστεί με σημάδια τοξικότητας, ακόμα και σε μεγάλη πρόσληψη για περίπου 2 μήνες.

Πηγές

Το παντοθενικό οξύ βρίσκεται κυρίως στο συκώτι, τα νεφρά και τα δημητριακά (αλεύρι, ρύζι). Καλές πηγές αποτελούν επίσης οι ξηροί καρποί και τα οστρακοειδή.

Προτεινόμενη πρόσληψη

Σπανιότατα έχουν αναφερθεί προβλήματα έλλειψης παντοθενικού οξέος οπότε δεν έχουν οριστεί και ακριβείς συστάσεις για ημερήσια πρόσληψη. Πάντως 3-7 mg ημερησίως θεωρείται ασφαλής πρόσληψη ακόμα και για έγκυες και θηλάζουσες μητέρες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση