προσφυγεσ και τα προβληματα τουσ | τσιπουρο θερμιδες | ελλειψη καλιου τι προκαλει

Φυλλικό οξύ


Τί είναι

Το φυλλικό οξύ (ή φτερολογλουταμινικό οξύ) αποτελείται από τρεις επιμέρους ενώσεις, οι οποίες μεμονωμένες δεν έχουν διατροφική αξία αλλά συνενωμένες, σα φυλλικό οξύ αποτελουν πολύ σημαντική βιταμίνη για τον οργανισμό.

Ποιός είναι ο ρόλος του

Η φυλλικό οξύ είναι βιταμίνη απαραίτητη για τη σύνθεση νουκλεϊνικών οξέων. Αυτός είναι και ο λόγος που το φυλλικό οξύ αποτελεί απαραίτητο συμπλήρωμα προ και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης συμμετέχει και στη σύνθεση ερυθρών αιμοσφαιρίων, όπως και η βιταμίνη Β12. Το φυλλικό οξύ συμμετέχει και στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών.

Τι προκαλεί η έλλειψη

Ελλειψη φυλλικού οξέος μπορεί να προκαλέσει ένα χαρακτηριστικό τύπο αναιμίας, τη μεγαλοβλαστική αναιμία. Αυτή είναι παρόμοια με την αναιμία που προκαλεί η δυσαπορρόφηση της κυανοκοβαλαμίνης αλλά δε συνδυάζεται με προβλήματα στο νευρικό σύστημα που είναι χαρακτηριστικό της κακοήθους αναιμίας. Η έλλειψη φυλλικού οξέος στις έγκυες γυναίκες μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό αλλά και σε γέννηση παιδιού με πολύ χαμηλό βάρος. Εάν η διατροφή της μητέρας πριν από τη σύλληψη ή κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της εγκυμοσύνης είναι φτωχή σε φυλλικό οξύ, τότε υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να γεννηθεί παιδί με συγγενείς ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα.

Τι προκαλεί η υπερπρόσληψη

Ενώ το φυλλικό οξύ δεν είναι τοξικό ακόμα και σε μεγάλες δόσεις, υπάρχει πιθανότητα να δημιουργήσει προβλήματα στην απορρόφηση του ψευδάργυρου. Φυσιολογικά το φυλλικό οξύ δεν παρουσιάζει συμπτώματα τοξικότητας.

Πηγές

Το φυλλικό οξύ βρίσκεται κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στο συκώτι, στη μαγιά της μπύρας, στα πορτοκάλια, στα όσπρια.

Προτεινόμενη πρόσληψη

Προτεινόμενη Ημερήσια Πρόσληψη φυλλικού οξέος

Βρέφη εώς 12 μηνών............50 mg
Παιδιά 1-3 ετών...................70 mg
Παιδιά 4-6 ετών..................100 mg
Παιδιά 7-10 ετών................150 mg
Ανδρες 11 ετών +...............200 mg
Γυναίκες 11 ετών +.............200 mg
Κύηση...........................+ 100 mg
Θηλασμός......................+ 60 mg

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.