σαρκωμα | φαγουρα στο προσωπο | αποξεση μετα απο αποβολη | διαμορφοση πρωσοποικοτητα παιδι | πόνοσ στη μύτη

Άνθρακας


Άλλες ονομασίες

Νόσος των εκδορέων.

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Λοίμωξη με το μικρόβιο, βάκιλλος του άνθρακα.

Παθογένεια

Οι άνθρωποι μολύνονται με τους σπόρους του μικροβίου που υπάρχουν στο μαλλί και στα δέρματα ζώων. Η μόλυνση γίνεται με άμεση επαφή των σπόρων, με εισπνοή τους, με πρόσληψη μολυσμένου κρέατος και με τις μύγες. Οι σπόροι βλαστάνουν στον ξενιστή και προκαλούν ανάλογα με το σημείο εισβολής δερματικές, πνευμονικές και συστηματικές βλάβες.

Η νόσος είναι μάλλον σπάνια στην χώρα μας στα ζώα, ενώ δεν έχει εκδηλωθεί κρούσμα στους ανθρώπους για χρόνια. Το μικρόβιο όμως εχει εξαιρετική σημασία διότι θεωρείται πολύ επικίνδυνο βιολογικό όπλο. Η τοξικότητα του είναι μεγάλη και σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί, η θνησιμότητα στον πληθυσμό θα είναι μεγάλη, ενω ένα κομμάτι της γής θα μείνει μολυσμένο για δεκαετίες. Αυτή είναι μάλλον η κυριότερη αιτία που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ως τώρα στους πολέμους.

Πρόληψη

Υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο.

Κλινική εικόνα

Παρουσιάζονται ανάλογα με το σημείο εισόδου των μικροβιακών σπόρων αιμόπτυση, δύσπνοια, κυάνωση, συριγμός, αιμορραγίες, δερματικές αλλοιώσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις πνευμονικής προσβολής η νόσος χωρίς θεραπεία οδηγεί ταχύτατα στον θάνατο.

Διάγνωση

Με μικροσκοπική εξέταση η/και καλλιέργεια επιχρίσματος απο την βλάβη η το αίμα.

Αντιμετώπιση

Με χορήγηση πενικιλλίνης

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.