Ανθρακας: Από ζωονόσος, βιολογικό όπλο

Ο άνθρακας είναι μια ζωονόσος που μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο. Συνήθως αυτοί που προσβάλλονται από τη συγκεκριμένη ασθένεια είναι άτομα που εργάζονται στην επεξεργασία μαλλιού. Στην πιο κοινή του μορφή ως δερματική λοίμωξη δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Ωστόσο το βακτήριο που προκαλεί τον άνθρακα μπορεί να σχηματίσει σπόρια, εξαιρετικά ανθεκτικά. Τα σπόρια αυτά μπορούν να επιζήσουν, συντηρημένα, αποξηραμένα, να ταφούν στο έδαφος ή να ψεκασθούν και ενεργοποιούνται αμέσως μόλις βρεθούν σε ένα κατάλληλο περιβάλλον ζεστό και υγρό όπως είναι η ρινικές κοιλότητες του ανθρώπου.

Τα σπόρια αυτά μπορούν να εξαπλωθούν με ψεκασμό, για παράδειγμα απο ψεκαστικό αεροσκάφος, ή από αυτοσχέδια αεροζόλ, γεγονός που τα καθιστά ένα εξαιρετικά εύχρηστο βιολογικό όπλο.

” Σήμερα τουλάχιστον 17 χώρες εκτιμάται ότι διαθέτουν προγράμματα κατά των βιολογικών όπλων” αναφέρει η Αμερικανική Ιατρική Ενωση (ΑΜΑ) σε ειδική ανακοίνωση της για τον άνθρακα στην οποία προστίθεται ” το Ιράκ είναι γνωστό ότι παρήγαγε και έχει μετατρέψει σε όπλο τον άνθρακα”.

Είναι πολύ δύσκολο να διαγνωσθεί εάν έχει γίνει επίθεση με τον βάκιλο του άνθρακα έως ότου αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα κρούσματα.

” Ενα αεροζόλ άνθρακα είναι άοσμο και αόρατο και τα μόρια του μπορούν να διανύσουν χιλιόμετρα και να διασπαρθεί με εξαιρετική ευκολία”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΑΜΑ. Ακόμα και άτομα που παραμένουν κλεισμένα σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να προσβληθούν.

Ενα ατύχημα που σημειώθηκε το 1979 σ’ ένα στρατιωτικό εργαστήριο στο Σβερντλόφσκ της πρώην Σοβιετικής Ενωσης αποδεικνύει πόσο θανατηφόρος μπορεί να είναι ο άνθρακας. Απο τη διαρροή μορίων άνθρακα προσβλήθηκαν 79 άτομα και οι 68 πέθαναν.
” Στην υπόθεση του Σβερντλόφσκ τα κρούσματα άρχισαν να εμφανίζονται σε 2 έως 43 ημέρες από την έκθεση τους στο βάκιλο”, σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΑΜΑ. Στους πιθήκους τα σπόρια άνθρακα εντοπίσθηκαν στους λεμφαδένες 100 ημέρες μετά την έκθεση τους.

Μια επιτροπή ειδικών της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι εάν κάποιος το 1970 είχε απελευθερώσει 50 κιλά άνθρακα σε μια πόλη με 5 εκατομμύρια κατοίκους, οι 250.000 θα προσβάλοντο απο την ασθένεια και οι 100.000 θα έχαναν τη ζωή τους εάν δεν υποβάλοντο στην κατάλληλη θεραπεία.

Το πόσο γρήγορα θα εκδηλωθεί η ασθένεια εξαρτάται από τη δόση, δηλώνει η δόκτωρ Κέλερ.
” Ατομα που έχουν έλθει σε επαφή με μεγαλύτερες ποσότητες σπορίων ασθενούν σχεδόν αμέσως” και προσθέτει ότι απαιτούνται 8.000 έως 10.000 σπόρια για να προκληθεί η λοίμωξη.

Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου παραπέμπουν σε αυτά της κλασσικής γρίπης. ” Αν και ο άνθρακας εκδηλώνεται ως μια κανονική γρίπη, πολύ σύντομα εξελίσσεται σε βαριά λοίμωξη προκαλώντας πνευμονία και μηνιγγίτιδα”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων.

Απο τη στιγμή που θα εκδηλωθούν τα συμπτώματα, ο ασθενής μπορεί να πεθάνει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ωστόσο εάν οι ειδικοί αντιληφθούν την πραγματική αιτία της νόσου και χορηγηθεί άμεσα το κατάλληλο αντιβιοτικό ο ασθενής μπορεί να σωθεί.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση