Πατάτα

ΠατάταΗ πατάτα έχει την τάση να αυξάνει έντονα τον αέρα στον οργανισμό. Ο τρόπος μαγειρεύματος μπορεί να μειώσει αυτή την τάση (όπως για παράδειγμα η βραστή πατάτα και ο πουρές, όπου με το γάλα και το βούτυρο μειώνεται αυτή η τάση για αύξηση του Vata), ή, αντίθετα βέβαια, να την αυξήσει και άλλο (όπως είναι η ψητή πατάτα στον φούρνο ή στη χόβολη με το φλούδι της μέσα σε αλουμινόχαρτο, οπότε το “στέγνωμα” που υφίσταται η πατάτα, αυξάνει το αέρινο στοιχείο της).

Έχει κυρίως στυφή και λιγότερο πικρή και γλυκιά γεύση, ενώ η εξαδέλφη της η γλυκοπατάτα έχει κυρίως γλυκιά (όπως υπονοεί και το όνομα…) και λιγότερο στυφή γεύση. Το κύριο μέρος της πατάτας είναι το άμυλο (22 gr για μία μέτρια πατάτα), αλλά περιέχει επίσης και σημαντική αναλογία πρωτεΐνης (περίπου 2 gr). Η αναλογία αυτη (1 προς 10) κάνει την πατάτα ένα από τα πιό πλούσια σε πρωτεΐνη αμυλούχα τρόφιμα, δεύτερη αμέσως μετά το μπρόκολο.

Το ξεφλούδισμα της μειώνει σημαντικά τη θρεπτική αξία, καθώς την απογυμνώνει από όλα σχεδόν τα μεταλλικά στοιχεία και τις βιταμίνες που περιέχει και για το λόγο αυτό είναι καλύτερο να μαγειρεύεται αφού έχει πλυθεί καλά και έχει καθαριστεί με μία σκληρή βούρτσα. Έχει υπολογιστεί ότι οι φλούδες που πετάει μία μέση οικογένεια στις Η.Π.Α. κάθε χρόνο, περιέχουν σίδηρο όσο 500 αυγά, πρωτεΐνες όσο 100 φιλέτα και βιταμίνη C όσο 10 λίτρα χυμός πορτοκαλιού.

Ο τόπος καταγωγής της είναι η Κεντρική Αμερική και ήρθε στην Ευρώπη στα μέσα του 15ου αιώνα. Η διάδοσή της έγινε πολύ γρήγορα. Στην Ελλάδα ήρθε πριν την Επανάσταση του 1821, αλλά διαδόθηκε μετά από το γνωστό περιστατικό με τον Καποδίστρια, ο οποίος έβαλε στρατιώτες – φρουρούς να φυλάνε ένα φορτίο πατάτας, οπότε οι έως τότε αδιάφοροι Έλληνες αποφάσισαν να κλέψουν μερικούς από τους περίεργους αυτούς καρπούς για να τους δοκιμάσουν. Σήμερα βέβαια καλλιεργείται ευρέως σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα υπάρχουν περιοχές οι οποίες παράγουν δύο και τρείς σοδιές σε διαφορετικές εποχές του χρόνου.

Η πατάτα μαγειρεύεται με πάρα πολλούς τρόπους (βραστή, στον ατμό, στο φούρνο, στα κάρβουνα, τηγανιτή, κλπ).

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση