Χουρμάς

ΧουρμάςΟι φρέσκοι χουρμάδες έχουν γλυκιά γεύση και δροσιστική δράση στον οργανισμό και μειώνουν και τις τρείς Ενέργειες (βέβαια σε μεγάλη ποσότητα μπορούν να αυξήσουν το Kapha). Είναι εξαιρετικά τονωτικοί για τη γενικότερη υγεία και είναι θρεπτική τροφή για τα παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη, για ασθενείς που αναρρώνουν από μακροχρόνιες ασθένειες και εγχειρήσεις, για τις γυναίκες μετά τον τοκετό αλλά και για τα ηλικιωμένα άτομα. Η ζάχαρη που φτιάχνεται από χουρμάδες είναι ίσως καλύτερη από την αντίστοιχη του ζαχαροκάλαμου και είναι σημαντική πηγή σιδήρου για την αντιμετώπιση της αναιμίας.

Οι ξεροί χουρμάδες είναι εξαιρετικά θρεπτική τροφή για τον χειμώνα (προσοχή βέβαια στις θερμίδες) και μπορούν επίσης να καταναλωθούν σαν “μαρμελάδα”, αφού μουλιάσουν ένα βράδυ σε νερό και την επομένη τους χτυπήσουμε στο blender (χωρίς τα κουκούτσια βεβαίως…). Ένα μωρό μπορεί να βοηθηθεί σημαντικά στη διάρκεια της οδοντοφυίας του, εάν του δίνουμε να μασουλάει ξερούς χουρμάδες.