τοπικη αναισθησια στην οδοντιατρικη παρενεργειες | αγχος καρδια | συμπτωματα χοληστερινης

Καρπούζι


Το καρπούζι είναι γλυκό και δροσιστικό και έχει έντονη διουρητική δράση καθαρίζοντας τα νεφρά και γενικά όλο τον οργανισμό από τοξίνες. Ανακουφίζει τις πύρινες διαταραχές αλλά αυξάνει το Vata και το Kapha.

Κανονικά δεν θα πρέπει να καταναλώνεται κοντά σε φαγητό (πρέπει να υπάρχει μία χρονική απόσταση τριών ωρών μεταξύ του γεύματος και του καρπουζιού), και δεν θα πρέπει να καταναλώνεται το βράδυ διότι μπορεί να φέρει συχνουρία στη διάρκεια της νύχτας και συνεπώς διαταραχές του ύπνου.

Δεν πρέπει να συνδυάζεται στο ίδιο γεύμα με δημητριακά (άρα όχι καρπούζι με ψωμί...). Επίσης δεν πρέπει να καταναλώνεται από άτομα που πάσχουν από γλαύκωμα (διότι το καρπούζι αυξάνει την ενδοφθάλμια πίεση), καθώς και από τους άνδρες που έχουν ασθενοσπερμία ή ολιγοσπερμία.

Ο χυμός του καρπουζιού βοηθάει πολύ αποτελεσματικά σε κυστίτιδες, ουρηθρίτιδες και γενικά σε όλες τις φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος (χρησιμοποιούμε ένα ποτήρι φρέσκο χυμό καρπουζιού με μία πρέζα από σκόνη κύμινο, τρείς φορές την ημέρα). Βοηθάει επίσης στην αποβολή μικρών πετρών και κρυστάλλων από τα νεφρά (αντίστοιχα χρησιμοποιούμε ένα ποτήρι χυμό με μία πρέζα σκόνη κορίανδρο τρείς φορές την ημέρα).

Για τους καρδιοπαθείς (ειδικά στην καρδιακή ανεπάρκεια) είναι ωφέλιμη η κατανάλωση ενός ποτηριού χυμού καρπουζιού με ένα κουτάλι του γλυκού μέλι το πρωί σε άδειο στομάχι. Για τις δερματοπάθειες χρησιμοποιούμε τη φλούδα του καρπουζιού (το εσωτερικό άσπρο μέρος), την οποία αφήνουμε για λίγη ώρα στην πάσχουσα περιοχή (έχει πολύ καλές αντιφλογιστικές ιδιότητες και ανακουφίζει από τον κνησμό και τη φλεγμονή.

Κάτι ακόμη σχετικά με το καρπούζι, άν και σε πρώτη άποψη δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με το αγιουρβεδικό σύστημα: εδώ και πολλά χρόνια οι μεγαλύτερες ποσότητες των καρπουζιών που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά προέρχονται από μπόλιασμα κολοκυθιάς (φυτό βάσης) με καρπουζιά, γεγονός που κάνει το φυτό πολύ πιό ανθεκτικό σε ασθένειες, τον καρπό σημαντικά μεγαλύτερο και πιό ομοιόμορφο στο σχήμα, αλλά και εξαιρετικά άνοστο, με γεύση που όντως μοιάζει με ...κολοκύθι.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.