Υγρές θερμίδες: μήπως ευθύνονται αυτές για την αύξηση στο βάρος σου;

 Έχεις αναρωτηθεί πόσες θερμίδες καταναλώνεις καθημερινά μόνο από τα ροφήματα μέσα στην ημέρα σου;  Σχεδόν όλα τα υγρά που καταναλώνουμε έχουν θερμίδες! Άλλα ροφήματα έχουν πάρα πολύ λίγες θερμίδες και αλλά αρκετές. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο περισσότερος κόσμος δεν μπορεί να φανταστεί ότι κάποια ποτά είναι τόσο πολύ θερμιδικά πυκνά.

Σόδες και αναψυκτικά

Σίγουρα οι περισσότεροι έχουν κατά νου ότι τα πλήρη αναψυκτικά έχουν πάρα πολλές θερμίδες ενώ τα zero και τα light, έχουν απειροελάχιστες έως καθόλου. Αυτό που δεν γνωρίζουν όμως είναι πως και οι  περισσότερες σόδες έχουν θερμίδες. Οι σόδες είναι η νέα μόδα! Τον τελευταίο καιρό στο έχουν βγει πολλά προϊόντα με πολλές γεύσεις. Οι απλές σόδες δεν έχουν θερμίδες. Όμως άλλες έχουν πολύ λίγες και άλλες μερικές ( 60-80 kcal). Έτσι είναι καλό πριν την κατανάλωση να κοιτάμε τον πίνακα με τα στοιχεία του προϊόντος για να γνωρίζουμε τι καταναλώνουμε.

 Αλκοολούχα ποτά

Υπάρχει μεγάλη μερίδα του κόσμου που πιστεύει πως τα ποτά δεν έχουν θερμίδες.  Όλα τα ποτά έχουν  θερμίδες. Το κρασί και η μπύρα, σε αντίθεση με άλλα ποτά,  μας δίνουν και θρεπτικά συστατικά (π.χ.  βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες). Τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά περιέχουν μόνο αλκοόλ και ζάχαρη.

Καφέδες

Έχουν  πολλές θερμίδες οι καφέδες; Εξαρτάται, είναι η απάντηση! Εξαρτάται σίγουρα από το είδος του καφέ. Πιο συγκεκριμένα, ένας καφές φίλτρου ή espresso μπορεί να ξεκινούν από 2-3 Kcal/φλιτζάνι και ένας καφές Mocha μπορεί να ξεπεράσει τις 300kcal.  Το πόσο θερμιδικά πυκνοί είναι οι καφές εξαρτάται φυσικά και από τις γλυκαντικές ουσίες  και το γάλα που  μπορεί να προσθέσουμε!

Χυμοί φρούτων

Πίνοντας χυμό φρούτων είναι σαν να καταναλώνουμε πολλά φρούτα. Όπως  καταλαβαίνετε, ένας χυμός έχει και αυτός τις θερμίδες του. Είναι προτιμότερο, αν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος, να καταναλώσουμε ένα φρούτο  παρά χυμό ο οποίος αποτελείται από πολλά φρούτα. Πέρα από περισσότερες θερμίδες, ο χυμός περιέχει και περισσότερα σάκχαρα και λιγότερες φυτικές ίνες, γεγονός που δεν βοηθάει καθόλου τα άτομα που έχουν διαβήτη ή προδιάθεση για αυτό.      

Σε μία ισορροπημένη διατροφή όλα τα ποτά έχουν την θέση τους! Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζουμε την συχνότητα και την ποσότητα που είναι καλό για τον δικό μας οργανισμό και βάση των προσωπικών μας στόχων να τα καταναλώνουμε.

H συγγραφέας του άρθρού είναι η Mάρα Αθανασοπούλου, επαγγελματίας διαιτολόγος – διατροφολόγος με έδρα την Κηφισιά .

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!