Προπόνηση το Σαββατοκύριακο

Σε μια απαιτητική καθημερινότητα, με ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μέσα στη εβδομάδα, το Σαββατοκύριακο έρχεται στο μυαλό όλων σαν σύντομες διακοπές.

 Μέσα σε δύο ημέρες θα πρέπει να χωρέσουν η ξεκούραση ,η διασκέδαση και γενικά η αποσυμφόρηση από την πίεση και το άγχος της εβδομάδας που πέρασε.

Για πολλούς είναι η ευκαιρία σε αυτές τις δύο ημέρες να κάνουν τις προπονήσεις που μέσα στην εβδομάδα δεν έχουν την δυνατότητα να κάνουν στο γυμναστήριο.

Το Σαββατοκύριακο είναι ιδανικό για να εκμεταλλευτεί κάποιος τον ελεύθερό του χρόνο προκειμένου να κάνει γυμναστική.

Τι γίνεται ,όμως, με αυτούς που μέσα στην εβδομάδα έχουν ένα σταθερό πρόγραμμα γυμναστικής και το τηρούν χωρίς να αποκλίνουν ούτε στο ελάχιστο;

Είναι ωφέλιμο να συνεχίζουν να  γυμνάζονται μέχρι το τέλος της εβδομάδας;

Αυτό εξαρτάται από την ένταση και την συχνότητα της προπόνησης.

Επίσης επηρεάζεται από το επίπεδο της φυσικής κατάστασης του κάθε ασκούμενου.

 Όταν γυμναζόμαστε οι μύες μας τραυματίζονται, τα επίπεδα του γλυκογόνου πέφτουν , και χάνουμε υγρά. Μετά την προπόνηση οι μύες  στέλνουν σήμα στον οργανισμό  και στον ασκούμενο για την αποκατάστασή τους .

Ο οργανισμός φροντίζει μέσω του αίματος να στείλει τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά για την ανάρρωση των μυών με αποτέλεσμα  πρώτα την αποκατάσταση και ύστερα την δύναμη και την υπερτροφία.

Ο ασκούμενος απλά ακούει το σώμα και οφείλει να το ξεκουράσει για να έχει τα βέλτιστα αποτελέσματα η παραπάνω διαδικασία.

 Ξεκούραση δεν σημαίνει απαραίτητα “κάθομαι στον καναπέ ή ξαπλώνω στο κρεβάτι χωρίς να κάνω τίποτα “. Αυτό θα συμβεί μόνο αν νιώσουμε εξάντληση, που στην προκειμένη περίπτωση θα είναι αποτέλεσμα συνεχόμενων προπονήσεων, ελλιπούς διατροφής και λίγου ύπνου.

Υπάρχει και η ενεργητική αποκατάσταση που συνιστά χαμηλής έντασης δραστηριότητα. Η συνεχής ροή αίματος επιταχύνει την αποκατάσταση των μυών μεταφέροντας αμινοξέα και οξυγόνο. Βοηθάει στην αποβολή μεταβολικών υποπροΪόντων της άσκησης που συμβάλλουν στην καταστροφή των μυών και στην κόπωση.

Συνεπώς για αυτούς που ακολουθούν ένα έντονο πρόγραμμα προπονήσεων 3 με 4 φορές την εβδομάδα– έμπειροι και αρχάριοι –  κάνοντας βάρη, το Σαββατοκύριακο μπορεί να είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για  ενεργητική αποκατάσταση.

Διαλέγουμε μια χαμηλής έντασης αερόβια προπόνηση εντός ή εκτός γυμναστηρίου. Περπάτημα, ποδήλατο, πεζοπορία ή κολύμβηση.

Μια χαμηλής έντασης προπόνηση με αντιστάσεις για όλο το σώμα είναι μια άλλη εναλλακτική πρόταση.

Επίσης , το Pilates η Yoga και το Stretching αποτελούν την ιδανική εναλλακτική γυμναστική για μια ενεργητική αποκατάσταση των μυών και αποφυγή τραυματισμών .

 Για λάτρεις της αερόβιας άσκησης ,μια  ήπιας έντασης προπόνηση με αντιστάσεις θα τους βοηθήσει να υποστηρίξουν με επιτυχία την προσπάθειά τους, μένοντας μακριά από ανεπιθύμητους τραυματισμούς.

Την γυμναστική οφείλουμε να την κάνουμε μέρος της καθημερινότητάς μας  ακόμα και το Σαββατοκύριακο αν οι  ανάγκες μας το επιβάλλουν.

Ταυτόχρονα με τον σωστό σχεδιασμό παραμένουμε δυνατοί , δραστήριοι και έτοιμοι για μία νέα εβδομάδα προπόνησης!!!

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση