Αλμυρή γεύση – lavana

Γενικά χαρακτηριστικά

Αλμυρή γεύση - lavanaΗ αλμυρή γεύση δίνεται κυρίως από τα μεταλλικά άλατα που υπάρχουν στις διάφορες τροφές. Σαν γεύση δημιουργείται από τα Στοιχεία του Ύδατος και του Πυρός και στον οργανισμό αυξάνει τις Ενέργειες Kapha και Pitta, ενώ μειώνει το Vata. Μπορεί και αυξάνει την έκκριση του σάλιου και ανοίγει την όρεξη.

Αυξάνει την πεπτική ικανότητα διεγείροντας τη Φωτιά (Agni) της πέψης και δίνει χαρακτηριστική νοστιμάδα στις τροφές που καταναλώνει ο άνθρωπος. Οι βασικές ποιότητες είναι το βαρύ (guru), το λιπαρό (snigdha), το θερμό (ushna) και το οξύ (tiksna).

Γίνεται αισθητή κυρίως στην άκρη της γλώσσας, αλλά και στο λαιμό, σαν μια αίσθηση διαπεραστικής και ταυτόχρονα λεπτής ζέστης.

Η παρουσία της αλμυρής γεύσης, άρα και των αλάτων μέσω των οποίων εκδηλώνεται, αυξάνει την κατακράτηση υγρών από τον οργανισμό, έτσι ώστε να διατηρείται πάντα μια σταθερή αναλογία. Τα ίδια τα μεταλλικά άλατα είναι εύκολα διαλυτά και υγροσκοπικά. Είναι απαραίτητα στοιχεία για τη Ζωή και χωρίς αυτά κανένα κύτταρο του σώματος δεν θα μπορούσε όχι μόνο να λειτουργήσει, αλλά ούτε καν να υπάρξει.

Η αλμυρή γεύση έχει καταβολική δράση στον οργανισμό, έχει ελαφρά καθαρκτικές ιδιότητες και ελαττώνει τα αέρια του πεπτικού σωλήνα. Καθαρίζει όλα τα κανάλια (Srotas) του οργανισμού διότι με την ποιότητα του Ύδατος που περιέχει διαλύει όλες τις τοξίνες που έχουν κατα καιρούς εναποτεθεί, ενώ στη συνέχεια με την ποιότητα του Πυρός κατακαίει και αποβάλλει τελικά αυτά τα τοξικά απόβλητα από το σώμα.

Πώς πρέπει να χρησιμοποιείται η αλμυρή γεύση;

Χρησιμοποιείται σε καταστάσεις με ανορεξία, εκεί που χρειάζεται βελτίωση της πεπτικής λειτουργίας όπως σε δυσπεψία, δυσκοιλιότητα και επίσης σαν απόχρεμπτικό σε αύξηση της βλέννης του αναπνευστικού συστήματος.

Αντενδείκνυται σε καταστάσεις με διαταραχή της Ενέργειας Pitta, όπως θα συμβεί σε διάφορα δερματικά προβλήματα, σε φλεγμονές, στην υψηλή αρτηριακή πίεση, σε αιμορραγικές διαθέσεις και στην γαστρίτιδα.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση