κυστες στο ηπαρ | oisofagitida | ποιες ειναι οι ιογενεις λοιμοξεις | καταγμα φτερνας αποκατασταση χρονος

Οστίτης ιστός - asthi dhatu


Γενικά

Τα οστά σχηματίζουν διάφορες προστατευτικές κοιλότητες όπου προφυλάσσονται τα ευαίσθητα όργανα όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά και οι πνεύμονες και φυσικά υποστηρίζουν την όλη δομή του σώματος και συντελούν στη μετακίνησή του μέσα στο χώρο.

Ο Susruta αναφέρει τριακόσια διαφορετικά οστά, ενώ ο Caraka τριακόσια εξήντα. Η σύγχρονη ανατομική αναγνωρίζει διακόσια τρία, αλλά δεν παίρνει υπ’ όψη της τα δόντια και τους χόνδρους που καταγράφονται στον Ayurveda στην κατηγορία των οστών.

Υπάρχουν πέντε βασικές κατηγορίες οστών, οι οποίες φαίνονται στον ακόλουθο πίνακα:

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
1.- Kapala Επίπεδα οστά
2.- Rucaka Λαμπερά οστά
3.- Taruna Οστά με χόνδρους
4.- Valaya Με ανώμαλο περίγραμμα
5.- Nalaka Μακριά οστά με αυλό

Τα οστά συνδέονται μεταξύ τους με τις αρθρώσεις (sandhi) και υπάρχουν διακόσιες δέκα, από τις οποίες οι εξήντα οκτώ είναι στα άκρα, οι πενήντα εννέα στον κορμό και οι ογδόντα τρείς στο κεφάλι και τον λαιμό. Βλεπουμε δηλαδή ότι η περιοχή του κεφαλιού και του λαιμού έχει πολλές αρθρώσεις (καί οστά και μύες), δυσανάλογα πολλές σε σχέση με το μέγεθός της.

Τα οστά κινούνται από τους μύες και αυτό επιτυγχάνεται με τους τένοντες (snayu). Αυτοί είναι συνολικά εννιακόσιοι και από αυτούς οι εξακόσιοι είναι στα άκρα, οι διακόσιοι τριάντα στον κορμό και οι εβδομήντα σε κεφάλι και λαιμό.

Διαδικασία

Ο λιπώδης ιστός κάτω από την επίδραση του Medas Agni διασπάται σε Asthi που δημιουργεί τα οστά και εισέρχεται στο επόμενο στάδιο σαν οστίτης ιστός και σε Sveda, δηλαδή ιδρώτα που αποβάλλεται από τους ιδρωτοποιούς αδένες του δέρματος.

Έλλειψη

Η έλλειψη του Asthi Dhatu, δημιουργεί υπερβολική και εύκολη κόπωση, οστεοπόρωση, επώδυνες αρθρώσεις, απώλεια δοντιών, μαλλιών, εύθρυπτα νύχια.

Περίσσεια

Εμφανίζονται ανωμαλίες στα οστά, καρκίνος των οστών, διάφορα οστεόφυτα (κυρίως στους σπονδύλους της σπονδυλικής στήλης) και πόνοι στις αρθρώσεις.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.