Οστίτης ιστός – asthi dhatu

Γενικά

Τα οστά σχηματίζουν διάφορες προστατευτικές κοιλότητες όπου προφυλάσσονται τα ευαίσθητα όργανα όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά και οι πνεύμονες και φυσικά υποστηρίζουν την όλη δομή του σώματος και συντελούν στη μετακίνησή του μέσα στο χώρο.

Ο Susruta αναφέρει τριακόσια διαφορετικά οστά, ενώ ο Caraka τριακόσια εξήντα. Η σύγχρονη ανατομική αναγνωρίζει διακόσια τρία, αλλά δεν παίρνει υπ’ όψη της τα δόντια και τους χόνδρους που καταγράφονται στον Ayurveda στην κατηγορία των οστών.

Υπάρχουν πέντε βασικές κατηγορίες οστών, οι οποίες φαίνονται στον ακόλουθο πίνακα:

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
1.- Kapala Επίπεδα οστά
2.- Rucaka Λαμπερά οστά
3.- Taruna Οστά με χόνδρους
4.- Valaya Με ανώμαλο περίγραμμα
5.- Nalaka Μακριά οστά με αυλό

Τα οστά συνδέονται μεταξύ τους με τις αρθρώσεις (sandhi) και υπάρχουν διακόσιες δέκα, από τις οποίες οι εξήντα οκτώ είναι στα άκρα, οι πενήντα εννέα στον κορμό και οι ογδόντα τρείς στο κεφάλι και τον λαιμό. Βλεπουμε δηλαδή ότι η περιοχή του κεφαλιού και του λαιμού έχει πολλές αρθρώσεις (καί οστά και μύες), δυσανάλογα πολλές σε σχέση με το μέγεθός της.

Τα οστά κινούνται από τους μύες και αυτό επιτυγχάνεται με τους τένοντες (snayu). Αυτοί είναι συνολικά εννιακόσιοι και από αυτούς οι εξακόσιοι είναι στα άκρα, οι διακόσιοι τριάντα στον κορμό και οι εβδομήντα σε κεφάλι και λαιμό.

Διαδικασία

Ο λιπώδης ιστός κάτω από την επίδραση του Medas Agni διασπάται σε Asthi που δημιουργεί τα οστά και εισέρχεται στο επόμενο στάδιο σαν οστίτης ιστός και σε Sveda, δηλαδή ιδρώτα που αποβάλλεται από τους ιδρωτοποιούς αδένες του δέρματος.

Έλλειψη

Η έλλειψη του Asthi Dhatu, δημιουργεί υπερβολική και εύκολη κόπωση, οστεοπόρωση, επώδυνες αρθρώσεις, απώλεια δοντιών, μαλλιών, εύθρυπτα νύχια.

Περίσσεια

Εμφανίζονται ανωμαλίες στα οστά, καρκίνος των οστών, διάφορα οστεόφυτα (κυρίως στους σπονδύλους της σπονδυλικής στήλης) και πόνοι στις αρθρώσεις.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση