βρογχικο ασθμα | χοληδοχος πορος | ολικη αφαιρεση στομαχου απο καρκινο | τι σημαινει αν εχεις συχνοουρια

Ίλιγγος


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Υποκειμενικό αίσθημα περιστροφής του ασθενή στο χώρο, ή περιστροφής των αντικειμένων του περιβάλλοντος γύρω από τον ασθενή.

Αντιμετώπιση με βελονισμό

Ο ίλιγγος αποτελεί σύμπτωμα μιας ομάδας διαταραχών που μπορούν να αφορούν το έσω αυτί (λαβυρινθικός ίλιγγος), το ακουστικό νεύρο, το εγκεφαλικό στέλεχος ή τον εγκεφαλικό φλοιό. Αν και στην πλειονότητα των περιπτώσεων πρόκειται για καλοήθη διαταραχή, εν τούτοις απαιτείται πλήρης κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος από γιατρό ανάλογης ειδικότητας, ώστε να αποκλεισθούν οι σπάνιες, σοβαρές αλλά δυνητικά ιάσιμες αιτίες, που μπορούν να εκδηλωθούν με ίλιγγο. Ο βελονισμός είναι αποτελεσματικός και ενδείκνυται στις περιπτώσεις εκείνες που η κύρια βλάβη εντοπίζεται στον λαβύρινθο, ενώ δεν υπάρχουν τεκμήρια ότι ωφελεί στις περιπτώσεις εκείνες, όπου διαπιστούται σοβαρή βλάβη στο ακουστικό νεύρο ή στον εγκέφαλο.

Κατά την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, ο ίλιγγος οφείλεται σε υπερδραστηριότητα της ενέργειας Γιανγκ του Ήπατος ή σε ανεπάρκεια της ενέργειας Γιν των Νεφρών. Επιλέγονται για Βελονισμό τοπικά σημεία γύρω από το πτερύγιο του πάσχοντος αυτιού (ΤΘ21, ΛΕ9, ΧΚ2) και απόμακρα σημεία που σχετίζονται με τους πάσχοντες Μεσημβρινούς (Η3), τα οποία βελονίζονται αμφοτερόπλευρα. Στην περίπτωση του οξέως λαβυρινθικού ιλίγγου, συνήθως αρκούν λίγες συνεδρίες Βελονισμού (6 - 8), οι οποίες επαναλαμβάνονται καθημερινά. Αντίθετα, στις περιπτώσεις χρόνιου ιλίγγου (νόσος Meniere, λαβυρινθική ισχαιμία), είναι δυνατό να απαιτηθούν 15 - 20 συνεδρίες, που θα επαναλαμβάνονται μία με δύο φορές την εβδομάδα, ενώ σημαντική βοήθεια μπορεί να προσφέρει και η θεραπεία με μόξα.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.