Ίλιγγος

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Υποκειμενικό αίσθημα περιστροφής του ασθενή στο χώρο, ή περιστροφής των αντικειμένων του περιβάλλοντος γύρω από τον ασθενή.

Αντιμετώπιση με βελονισμό

Ο ίλιγγος αποτελεί σύμπτωμα μιας ομάδας διαταραχών που μπορούν να αφορούν το έσω αυτί (λαβυρινθικός ίλιγγος), το ακουστικό νεύρο, το εγκεφαλικό στέλεχος ή τον εγκεφαλικό φλοιό. Αν και στην πλειονότητα των περιπτώσεων πρόκειται για καλοήθη διαταραχή, εν τούτοις απαιτείται πλήρης κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος από γιατρό ανάλογης ειδικότητας, ώστε να αποκλεισθούν οι σπάνιες, σοβαρές αλλά δυνητικά ιάσιμες αιτίες, που μπορούν να εκδηλωθούν με ίλιγγο. Ο βελονισμός είναι αποτελεσματικός και ενδείκνυται στις περιπτώσεις εκείνες που η κύρια βλάβη εντοπίζεται στον λαβύρινθο, ενώ δεν υπάρχουν τεκμήρια ότι ωφελεί στις περιπτώσεις εκείνες, όπου διαπιστούται σοβαρή βλάβη στο ακουστικό νεύρο ή στον εγκέφαλο.

Κατά την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, ο ίλιγγος οφείλεται σε υπερδραστηριότητα της ενέργειας Γιανγκ του Ήπατος ή σε ανεπάρκεια της ενέργειας Γιν των Νεφρών. Επιλέγονται για Βελονισμό τοπικά σημεία γύρω από το πτερύγιο του πάσχοντος αυτιού (ΤΘ21, ΛΕ9, ΧΚ2) και απόμακρα σημεία που σχετίζονται με τους πάσχοντες Μεσημβρινούς (Η3), τα οποία βελονίζονται αμφοτερόπλευρα. Στην περίπτωση του οξέως λαβυρινθικού ιλίγγου, συνήθως αρκούν λίγες συνεδρίες Βελονισμού (6 – 8), οι οποίες επαναλαμβάνονται καθημερινά. Αντίθετα, στις περιπτώσεις χρόνιου ιλίγγου (νόσος Meniere, λαβυρινθική ισχαιμία), είναι δυνατό να απαιτηθούν 15 – 20 συνεδρίες, που θα επαναλαμβάνονται μία με δύο φορές την εβδομάδα, ενώ σημαντική βοήθεια μπορεί να προσφέρει και η θεραπεία με μόξα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση