Δυσκοιλιότητα

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Ορίζεται η παθολογική κατακράτηση κοπράνων ή η υπερβολική καθυστέρηση της διάβασης των κοπράνων διαμέσου του εντέρου. Ο ασθενής περιγράφει τις κενώσεις του ως σπάνιες, δυσχερείς ή με υπερβολικά σκληρά κόπρανα ή ότι απαιτείται ιδιαίτερη τάση προκειμένου να επιτευχθεί η αφόδευση.

Αντιμετώπιση με βελονισμό

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να οφείλεται, είτε σε μεταβολικά αίτια του οργανισμού και οργανικές παθήσεις του παχέος εντέρου (δευτεροπαθής δυσκοιλιότητα), είτε να είναι λειτουργική (ιδιοπαθής) οπότε, παρά τον λεπτομερή κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο, δεν διαπιστώνεται υποκείμενη ανατομική βλάβη. Στην τελευταία περίπτωση, ο Βελονισμός αποτελεί ασφαλή και αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση.

Κατά την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, διακρίνονται δύο τύποι δυσκοιλιότητας: ο τύπος της περίσσειας που εκδηλώνεται με δυσκοιλιότητα και μετεωρισμό, δυσφορία, ερυγές (ρεψίματα) ή συναισθηματική κατάπτωση και ο τύπος της ανεπάρκειας που εκδηλώνεται με δυσκοιλιότητα, κοιλιακό πόνο, ψυχρά άκρα, κυρίως σε ηλικιωμένους και εξασθενημένους ασθενείς. Σε κάθε περίπτωση θεωρείται ότι πάσχει ο Μεσημβρινός του Παχέος Εντέρου, ενώ μπορεί να συνυπάρχει διαταραχή των Μεσημβρινών του Σπλήνα, του Στομάχου και του Νεφρού. Πρωταρχικής σημασίας είναι η τροποποίηση των διατροφικών συνηθειών του ατόμου, ώστε αυτή να περιλαμβάνει άφθονα υγρά και τροφές με στερεό υπόλειμμα. Επίσης ο ασθενής πρέπει να ενθαρρύνεται στο να αυξήσει τη σωματική του δραστηριότητα, να μην καταπιέζει την τάση του για αφόδευση και οπωσδήποτε να περιορίσει την κατάχρηση υπακτικών (καθαρτικών) φαρμάκων.

Επειδή κατά βάση πάσχει ο Μεσημβρινός του Παχέος Εντέρου, επιλέγονται για βελονισμό τα σημεία ΠΕ4, ΠΕ11, Σ37 (σημείο Χε), Σ25 (πρόσθιο σημείο Μου), ΟΚ25 (οπίσθιο σημείο Σου) και ΤΘ6. Στη χρόνια δυσκοιλιότητα του τύπου της ανεπάρκειας, είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί με πολύ καλά αποτελέσματα, η μόξα. Η θεραπεία επαναλαμβάνεται 1 ή 2 φορές την εβδομάδα και συνήθως απαιτούνται 12 – 15 συνεδρίες βελονισμού.

Οι αλλαγές των εντερικών συνηθειών, αποτελούν συνήθως απλές στην αντιμετώπιση τους καταστάσεις. Εν τούτοις όμως τα συμπτώματα αυτά, είναι δυνατό να υποκρύπτουν σοβαρή πάθηση του γαστρεντερικού σωλήνα. Έτσι, οποιοδήποτε πρωτοεμφανιζόμενο σύμπτωμα, σε ένα άτομο που μέχρι πρόσφατα ήταν απόλυτα υγιές, θα πρέπει να αξιολογείται με ιδιαίτερη προσοχή.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση