Πεπτικό έλκος

Άλλες ονομασίες

Έλκος βολβού, έλκος δωδεκαδακτύλου, έλκος στομάχου, γαστροδωδεκαδακτυλικό έλκος, νόσος πεπτικού έλκους

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Πρόκειται για ομάδα παθήσεων του ανώτερου γαστρεντερικού σωλήνα, με κύριο χαρακτηριστικό την παρουσία μιας η περισσοτέρων εξελκώσεων του βλεννογόνου και κυριότερη εκδήλωση τον πόνο στην περιοχή του επιγαστρίου.

Αντιμετώπιση με βελονισμό

Οι γνώσεις πάνω στην παθογένεια και στην αντιμετώπιση της νόσου του πεπτικού έλκους, έχουν παρουσιάσει τεράστια πρόοδο την τελευταία δεκαετία. Οι σύγχρονες διαγνωστικές τεχνικές και κυρίως η αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου με τη συνδυασμένη φαρμακευτική θεραπεία, δεν αφήνουν περιθώρια σε οποιαδήποτε άλλη μορφή θεραπευτικής προσέγγισης. Αν και στο εθνικό σύστημα υγείας της Κίνας, ο βελονισμός εξακολουθεί να εφαρμόζεται συστηματικά στην αντιμετώπιση της νόσου, στις αναπτυγμένες χώρες έχει θέση μόνο ως συμπληρωματική αναλγητική μέθοδος και περιγράφεται για ιστορικούς κυρίως λόγους.

Η διάγνωση και η αντιμετώπιση της νόσου κατά την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, είναι ανάλογη με αυτή που περιγράφεται στο κεφάλαιο της δυσπεψίας. Έτσι διακρίνονται δύο τύποι συμπτωμάτων: ο τύπος της περίσσειας (πληθώρας) που χαρακτηρίζεται από οξέα συμπτώματα όπως πόνο στο επιγάστριο, αίσθημα πληρότητας, κοιλιακή διάταση, ναυτία και ο τύπος της ανεπάρκειας (κενού) με χρόνιο βύθιο πόνο στο επιγάστριο, καταβολή των δυνάμεων, εύκολη κόπωση, ελάττωση της όρεξης και αίσθημα κενού στο στομάχι. Στη θεραπεία επιλέγονται σημεία από το Μεσημβρινό του Στομάχου και του Παχέος Εντέρου, οι οποίοι θεωρείται ότι πάσχουν (Σ25, Σ36, Σ37, ΠΕ4). Τα σημεία αυτά, συνδυάζονται με άλλα, ανάλογα με τα ιδιαίτερα συμπτώματα που αναφέρει ο ασθενής όπως Περ6 σε περιπτώσεις ναυτίας, ΟΚ17 σε καταστάσεις ερυγών, Σπ3 σε υπερέκκριση γαστρικών οξέων κ.α. Ισχυρή αναλγητική δράση παρουσιάζει επίσης, ο βελονισμός των οπίσθιων παρασπονδυλικών σημείων Σου των Μεσημβρινών που πάσχουν (ΟΚ21 και ΟΚ25 αντίστοιχα για τους Μεσημβρινούς του Στομάχου και του Παχέος Εντέρου). Οι βελόνες που τοποθετούνται στα σημεία αυτά, είναι δυνατό να συνδεθούν με συσκευή ηλεκτροβελονισμού, προκειμένου να ενισχυθεί η αναλγητική δράση της κλασσικής βελονοθεραπείας. Οι θεραπείας εφαρμόζονται καθημερινά στη οξεία επώδυνη φάση και αργότερα δύο φορές την εβδομάδα μέχρι την επούλωση του έλκους.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση